1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Salasuhteesta toipuminen kestää vuosia

Puolison rinnakkaissuhteen paljastuminen ja sitä seuraava ero rikkoo elämän ja haavoittaa ihmistä syvästi. Surutyö ja sopeutuminen voi kestää vuosia, ilmenee Anneli Kimpimäen väitöstutkimuksessa.

Kotimaan uutiset
Miehen ja naisen varjot vierekkäisillä seinillä.
Suomalaiset johtavat eurooppalaisia avioerotilastoja.Arja Lento / Yle

Erojen syynä on usein puolison pettäminen toisen ihmisen kanssa. Filosofian ja kasvatustieteiden maisteri Anneli Kimpimäki tarkastelee Lapin Yliopistossa perjantaina tarkastettavassa väitöstutkimuksessa prosessia, joka käynnistyy salasuhteen paljastuttua.

- Läheisistä, luotettavista ihmisistä koostuvan rakennelman murtuminen rikkoo koko elämän. Käsitys intiimistä suhteesta muuttuu hetkessä, kun puoliso osoittautuu epäluotettavaksi. Fyysinen, psyykkinen ja taloudellinen turva katoaa, Kimpimäki kuvaa.

Puolison eroilmoitusta seuraa shokkivaihe, jonka jälkeen alkaa monivaiheinen, vuosia kestävä suru- ja sopeutumisprosessi. Tunteiden käsittelyä hidastaa kanssakäyminen entisen puolison kanssa, joka rakentaa uutta elämää tosien kanssa, samalla kun petetyksi tulleen elämä menee palasiksi. Tähän sopeutuminen on fyysisesti ja psyykkisesti vaativaa.

- Entisen puolison teot murskaavat itsetuntoa. Ihmisen on rakennettava itselleen uusi identiteetti, kun oma identiteetti muuttuu sekä omissa että toisten silmissä.

Petetty pelkää uutta rakkautta

Kimpimäen tutkimuksessa tulee ilmi neljä erilaista suhtautumistapaa uuteen suhteeseen. Siihen suhtaudutaan pääosin joko torjuvasti, varautuneesti tai tunnustellen. Harva kiirehtii uudelleen avioon.

- Tämä kuvastaa sitä, että loukatuksi tulleen ihmisen on vaikea usko uuden suhteen kestävyyteen ja luotettavuuteen. Lisäksi näyttää siltä, että uusi kumppani ei nopeuta erosta toipumista eikä välttämättä muuta elämää paremmaksi, Kimpimäki toteaa.

Ajan mittaan suurin osa eron kokeneista saavuttaa onnellisuuden. He hyväksyvät tapahtuneen ja oppivat elämään asian kanssa. Tutkimuksen aineisto koostuu 18 henkilön haastatteluista. He ovat perheellisiä, yli 30-vuotiaita henkilöitä ympäri Suomea, ja he ovat kokeneet eron puolison rinnakkaissuhteen takia.

Haastatelluista 16 on naisia ja kaksi miehiä. Yhteiselämä entisen puolison kanssa kesti kahdella kolmasosalla haastatelluista yli 10 vuotta eli kyse on pitkistä liitoista.

Lue seuraavaksi