1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tekniikka

Rautakoura löytää putken paikan vilkaisulla

Tieteiselokuvista tutut virtuaalilasit tekevät tuloaan teollisuuteen muutaman vuoden kuluttua, mikäli tutkijoiden tavoitteet toteutuvat. Rakennuspiirustukset saattavat jatkossa heijastua rakentajan silmille.

Kuva: Sami Tammi / Yle

Turun yliopistossa kehitetään uusia apuvälineitä telakkateollisuuden käyttöön. Tavoitteena on nopeuttaa ja helpottaa laivanrakennuksen työvaiheita. Muutaman vuoden päästä rautakourien silmillä saattavat olla esimerkiksi virtuaalilasit. MARIN-hanke on kaksivuotinen ja siihen osallistuu yliopiston lisäksi useita yrityksiä. Suunnittelijoita on palkattu mm. Nokian työllistymisohjelman kautta.

Virtuaalilasien tekniikka on kuin tulevaisuuteen sijoittuvasta tieteiselokuvasta. Silmälaseihin kytketyn kameran kuva siirtyy tietokoneelle, esimerkiksi älypuhelimeen. Kone  etsii kameran kuvasta ympäristön ääriviivoja ja päättelee niistä, mihin kohtiin kuvaa pitää piirtää rakenteita, joita ei vielä ole todellisuudessa olemassa.

Tällä tavoin laivanrakentajan laseihin heijastuvat kyseiseen tilaan liittyvät rakennepiirustukset. Rakentaja näkee heti, missä mikäkin putki tai piuha kulkee ja mihin uusi pitää asentaa.

Erikoistutkija Teijo Lehtonen vetää MARIN-hanketta. Kuva: Sami Tammi / Yle

- Sillä tavoitellaan tehokkuushyötyjä. Ei tarvitse kaivaa esille paperipiirustuksia ja nämä sähköiset piirustukset ovat aina ajan tasalla, perustelee Turun yliopiston innovaatio- ja yrityskehityskeskuksen  (BID-keskus) erikoistutkija Teijo Lehtonen. Lehtonen on myös MARIN-hankkeen vastuullinen johtaja.

Ex-nokialaiset mukana suunnittelussa

Virtuaalilasit ovat vielä harvinaisia, mutta näyttönä voidaan käyttää myös esimerkiksi tablettikonetta. Silloin näytöllä on kameralla kuvattu ympäristö ja siihen ohjelmallisesti lisätty sisältö.

- Aluksi teemme taustatyötä ja selvitämme käytettävissä jo olevia teknologioita ja ohjelmistoja. Tämän jälkeen tiedämme, mitä vielä pitää itse rakentaa. Tavoitteenahan on rakentaa järjestelmä eli ohjelmisto, ja esimerkiksi lasit hankitaan markkinoilta olemassa olevien joukosta, Lehtonen kertoo.

Seppo Helle on järjestelmäasiantuntijana MARIN-hankkeessa. Kuva: Sami Tammi / Yle

Suunnittelutyöstä leijonanosan tekevät Nokian entiset työntekijät, jotka ovat työllistyneet Nokian työllistymisohjelman Bridgen kautta. Keväällä Nokian Salon tehtailta lähtenyt Seppo Helle haki nimenomaan sellaisia töitä, joissa tekniikka on olennaisena osana.

- Tarjoutui tällainen paikka, jossa on mielenkiintoista teknologiaa vähän uudenlaisesta näkökulmasta. Vanhaan työhön tässä ei ole paljonkaan yhtymäkohtia, mutta jotain kuitenkin. En halunnut täysin vaihtaa alaa, eli ryhtyä vaikka eräoppaaksi, Helle kertoo. MARIN-hankkeessa hän on järjestelmäasiantuntijana.

Kodin remonttireiskakin hyötyy

Kun tekniikka edelleen kehittyy voidaan virtuaalilaseja käyttää vaikka kodeissa taulua naulatessa.

Pystyisi laittamaan lasit päähänsä ja näkisi, missä menee kantavia rakenteita tai vesi- ja sähköjohtoja.

Teijo Lehtonen

- Pystyisi laittamaan lasit päähänsä ja näkisi, missä menee kantavia rakenteita tai vesi- ja sähköjohtoja. Tällä tavoin ei naulaa tai poraa vahingossa niihin, Lehtonen maalailee.

Röntgenlaseja tutkijat eivät kuitenkaan tässä hankkeessa kehittele.

- Kyllä kaikki perustuu siihen, että on olemassa olevat rakennepiirustukset sähköisessä muodossa.  Nykyäänhän uusimpia rakennuksia suunnitellaan tietokoneiden avulla, joten tällaiset piirustukset ovat olemassa. Nämä voitaisiin sitten tuoda laseihin nähtäviksi, toteaa Lehtonen.