D-vitamiineista kysellään apteekeissa

Tuotteita ei toistaiseksi ole kuitenkaan palauteltu, eikä rahallisia hyvityksiä ole vaadittu, kerrotaan Lahden Yliopiston Apteekista. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

D-vitamiini
D-vitamiini purkkeja
Ville Välimäki/ Yle

D-vitamiinivalmistekohu on näkynyt kyselyinä Lahden apteekeissa.

Apteekkariliitto on kehottanut apteekkeja poistamaan myynnistä ne D-vitamiinivalmisteet, joissa D-vitamiinipitoisuudet alittavat selvästi tuoteselosteessa ilmoitetun määrän.

Esimerkiksi Yliopiston Apteekki poisti heti yhden valmisteen ja parista tuotteesta odotetaan lisäselvityksiä valmistajilta.

Tuotteita ei toistaiseksi ole kuitenkaan palauteltu, eikä rahallisia hyvityksiä ole vaadittu, kerrotaan Lahden Yliopiston Apteekista.

Itä-Suomen yliopisto julkaisi tällä viikolla tutkimuksen, joka paljasti, että iso osa markkinoilla olevista D-vitamiinivalmisteista ei sisällä tuoteselosteen lupaamaa määrää D-vitamiinia. Joissain valmisteissa ei löytynyt vitamiinia lainkaan.

Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen.