Vitamiiniporu jatkuu - jälleen valmistaja kyseenalaistaa kohututkimuksen uskottavuuden

Tanskassa vitamiineja valmistava yritys kiistää Itä-Suomen yliopistossa tehdyn D-vitamiinitutkimuksen väitteet. Tutkija puolestaan ihmettelee valmistajan reaktiota. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

Kotimaa
D-vitamiinipitoisuudet tutkituissa valmisteissa
Liki puolet tutkituista D-vitamiinivalmisteita sisälsi selvästi vähemmän D-vitamiinia kuin pakkauksessa ilmoitettiin. Viisi tuotetta jäi harmaalle alueelle mittauksen virhemarginaalin vuoksi.Yle Grafiikka

Itä-Suomen yliopiston D-vitamiinitutkimuksesta syntynyt kiista jatkuu.

Perjantaina Sana-sol D-vitamiinia valmistava Axellus kyseenalaisti tutkimuksen uskottavuuden.

- Itä-Suomen yliopiston tekemän D-vitamiinintestin tulokset näyttävät olevan virheelliset Sana-solin osalta. Sana-sol-tuotteet sisältävät D-vitamiinia pakkauksessa ilmoitetun määrän, sanoo yhtiön Suomen toimitusjohtaja Kari Haapakorva tiedotteessaan.

Axelluksen mukaan tutkimuksen väite Sana-sol D-vitamiinin puutteellisesta vitamiinimäärästä näyttää johtuvan testissä tehdyistä virheistä.

- Sen tiedon perusteella, mitä tutkimuksesta on annettu, näyttää siltä, että menetelmän virheettömyydestä ei ole varmuutta eikä se sovellu D3-vitamiinipitoisuuden tutkimiseen.

Axelluksen mukaan Sana-sol D-vitamiinituotteiden sisältö on kunnossa.

- Varmistamme asian ylimääräisillä testeillä, jotka teemme sekä itse että ulkopuolisen laboratorion toimesta, tiedotteessa kerrotaan.

Itä-Suomen yliopistossa kummastellaan Axelluksen nopeutta

Tutkimusta tekemässä ollut biokemisti Tarja Nurmi Itä-Suomen yliopistosta kummastelee tapaa, jolla Axellus kiisti väitteet.

Nurmi sanoo, että yhtiö pyysi ja sai häneltä englanninkieliset tiedot tutkimuksen sisällöstä perjantaina kymmenen minuuttia puolenpäivän jälkeen, kun esimerkiksi Yle Uutiset sai jo hieman aikaisemmin Axellukselta tiedotteen, jossa tutkimus tyrmätään.

Nurmi sanoo yhä seisovansa tutkimustulosten takana. Hän ihmettelee myös sitä, että yhteydenottoja tulee vain niiltä valmistajilta, joiden tuotteissa tutkimuksessa havaittiin puutteita.

Suomen Axelluksen toimitusjohtaja Kari Haapakorva myöntää, että tiedote asiasta oli valmisteltu jo ennen Itä-Suomen yliopiston lähettämiä lisäselvityksiä.

Haapakorva pysyy kuitenkin sen näkemyksen takana, että ravintolisien pitoisuuserot johtuvat käytettyjen analyysimenetelmien eroista.

- Meidän tavoitteenamme on valmistaa korkeatasoisia tuotteita, Haapakorva sanoo.

Suomen Axelluksella on työn alla tutkitun ravintolisän uudelleenanalysointi. Sen tutkimustulokset valmistuvat maanantaina.

Myös Orion ilmoitti jo torstaina ottaneensa valmistamansa Devisol-tuotteet uudelleentarkasteluun Itä-Suomen yliopiston yllättävän löydöksen jälkeen.

Orion ilmoitti nettisivuillaan, että heidän teettämänsä analyysin perusteella Devisol-valmisteet täyttävät edelleen niille asetetut laatuvaatimukset.

Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen.