1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saharov-rauhanpalkinto iranilaisille

Ihmisoikeuksien puolustamisesta myönnettävä Saharov-palkinto meni tänä vuonna kahdelle iranilaiselle. Heistä toinen on vankilassa ja toinenkin odottaa pitkän vankeustuomion alkamista.

Iranilaiset Jafar Panahi ja Nasrin Sotoudeh ovat voittaneet Euroopan parlamentin Saharov-rauhanpalkinnon. Palkitsematta jäi mm. anarkistinen punkyhtye Pussy Riot.

Panahi on elokuvaohjaaja, joka on tehnyt elokuvia kotimaansa sosiaalisista ongelmista, varsinkin naisten ja lasten näkökulmasta. Hänet pidätettiin, koska hän yritti tehdä dokumenttia vuonna 2009 puhjenneista presidentti Mahmoud Ahmadinejadin vastaisista mielenosoituksista.

Sotoudeh on naispuolinen juristi, joka on puolustanut Iranin vangittuja toisinajattelijoita.

Sotoudeh kärsii parhaillaan 11 vuoden vankeustuomiota. Panahi puolestaan odottaa joutuvansa kärsimään kuuden vuoden tuomiota. Lisäksi Panahille on langetettu 20 vuoden kielto tehdä uusia elokuvia.

Pakinnonsaajan valitsevat europarlamentin ryhmien johtajat ja se annetaan mielipiteenvapauden ja ihmisoikeuksien hyväksi tehtävstä työstä. Palkinnon rahallinen arvo on 50 000 euroa, jonka voittajat jakavat.

Tieto palkinnon saajasta oli määrä tulla vasta kello 14 Suomen aikaa, mutta voittajien nimet vuosivat julkisuuteen jo aikaisemmin europarlamentaarikoiden Twitter-viestien kautta.

Ehdolla palkinnon saajiksi olivat myös venäläinen anarkistiryhmä Pussy Riot, jonka kaksi kärkihahmoa on vankilassa, sekä valkovenäläinen toisinajattelija Ales Beliatski.