1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuntavaalit 2012

Ääntenlasku alkoi jo Tampereella

Ruskeiden ennakkoäänestyskuorien availu alkoi Tampereella puoliltapäivin, jotta tulos ennakkoäänten osalta olisi selvillä pian vaalihuoneistojen sulkeuduttua. Pienemmissä kunnissa ennakkoäänten lasku alkaa kello 15.

Kuva: Yle

Tampereen alustava kuntavaalitulos selvinnee sunnuntaina hyvissä ajoin ennen puolta yötä. Ennakkoäänet lasketaan iltapäivällä. Varsinaisen vaalipäivän laskenta käynnistyy äänestyspaikkojen sulkeuduttua.

Tampereella äänestysalueita on kaikkiaan 64 ja ehdokkaita melkein 700. Tampereen keskusvaalilautakunnan sihteeri, Juha Perämaa kertoi perjantaina, että kiire alkaa heti kello 12, kun ruskeat ennakkoäänestyskuoret avataan.

- Ennakkoääniä aletaan laskea, kun vaalipäivä on vielä käynnissä. Tarkoitus on, että kun vaalihuoneistot kello 20 sulkeutuvat, pian sen jälkeen saadaan ennakkoäänten osalta tulos.

Pienet kunnat ja äänestyspaikat valmistuvat ensimmäisinä

Varsinaisilta äänestyspaikoilta tuloksia odotetaan mahdollisimman nopeasti, mutta kuntavaaleissa jo ehdokkaiden suuri määrä hidastaa tulosten valmistumista.

Pirkanmaalla Tampereen tulos varmistuu yleensä kunnista viimeisenä.

- Kyllä vaalilautakunnilla on pitkä ilta tiedossa ennen kun alustavan laskennan tulos koko Tampereella on saatu valmiiksi. Uskoisin, että varmaankin sinne kello 23 asti menee.  Kaikkein nopeimmin selviävät pohjoisen alueet eli Terälahti ja Kämmenniemi, joilla varsinaisena vaalipäivänä on vähiten kävijöitä.

Sammonkadulla ahkeroi noin 130  keskusvaalilautakunnan ääntenlaskijaa, joista kukaan ei ole itse ehdokas tai ehdokkaan läheinen.

Oikeusministeriön uudet ohjeistukset kuntavaalien ääntenlaskusta eivät ole tuottaneet hankaluuksia keskusvaalilautakunnalle, mutta alueellisille vaalilautakunnille kyllä. Esimerkiksi Tampereella vaalilautakuntiin joudutaan ottamaan ulkopuolisia ääntenlaskijoita, koska tiukennetut ohjeet kieltävät ehdokkailta ja heidän läheisiltään osallistumisen sunnuntain ääntenlaskuun.

Puolueet ovat yrittäneet saada vaihtelevalla menestyksellä uusia jäseniä lautakuntiin, mutta kaikialla tässä ei ole onnistuttu.