"Voi kauhea, koska se rupeaa normaalisti puhumaan"

Raumalla asuva murrerunoilija Heli Laaksonen kertoo matkastaan lännen ja idän erottavan kielimuurin yli.

kulttuuri
Runoilija Heli Laaksonen.
Raumalla asuva murrerunoilija lausui runon idän ihmiselle Savon vierailunsa kunniaksi. Toimittajana on Anu Myllärinen.

Heli Laaksonen on tehnyt kovasti töitä tullakseen Suomen tunnetuimmaksi murrerunoilijaksi. Oman kielialueen ulkopuolella esiintyminen on raumalaiselle Laaksoselle aina erilaista ja jännittävää.

- Ensimmäiset viisitoista minuuttia esiintymisestä yleisössä on haudanhiljaista. Ihmiset totuttelevat siihen, että "Voi kauhea, koska se rupeaa normaalisti puhumaan". Mutta sitten tulee sellainen hetki, että ne rupeavat kuuntelemaan.

Minut on otettu vastaan vähän niin kuin lapsenlapsena.

Heli Laaksonen

Tällä viikolla Laaksonen on tuonut runoutensa lavalle muun muassa Varkauteen, keskelle savolaismurteiden aluetta. Itäsuomalaisista ihmisistä hänelle on tullut lämmin ja ystävällinen kuva.

- Olen esiintynyt Suomessa aika monessa paikassa ja minut on otettu vastaan vähän niin kuin lapsenlapsena, huolehtivaisesti ja kivasti, Laaksonen sanoo.

Runoilijaa askarruttaa itseäkin hänen umpilänsisuomalaisen sanataiteensa menestys oman murrealueen ulkopuolella. Avainsanaksi nousee Laaksosen valoisa elämänasenne, joka paistaa myös hänen runoudessaan.

- Olisiko minua käyty kuuntelemassa, jos sanoma olisi se, että ihmiset ovat rumia ja elämä on kamalaa? Tietysti suomalaiset nauttivat myös melankoliasta ja synkkyydestä, mutta siihen täytyy ottaa jokin muu runoilija kuin mää, Laaksonen päättää.