Asiantuntija: Niinistö ottanut näkyvän roolin ulkopolitiikassa

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mielestä Niinistö on vienyt Suomen ulkopolitiikkaa perinteisempiin teemoihin kuin Halonen. Islannin ilmatilan valvontaan osallistuminen veisi Suomen lähemmäs Natoa, Tiilikainen uskoo.

politiikka
Teija Tiilikainen oli Seija Raution vieraana lauantain Ykkösaamussa.

Ulkopoliittisen instituutin johtajan Teija Tiilikaisen mielestä tasavallan presidentti Sauli Niinistö on ottanut näkyvän roolin Suomen ulkopolitiikassa.

- Jokainen presidentti tietysti tuo oman sormenjälkensä ja mieltymyksensä ulkopoliittiseen keskusteluun. Niinistön aikana olemme tehneet YK-asioita niin kuin Halosenkin aikana, ja myös pohjoismaiden yhteistyö on ollut vahvasti esillä, Tiilikainen arvioi Ylen TV1:n Ykkösaamussa.

Tiilikaisen mukaan Niinistö on vienyt Suomen ulkopolitiikkaa hieman perinteisempiin teemoihin kuin Halonen, ja paino on nyt enemmän turvallisuuspolitiikassa ja lähialueissa.

Ilmavalvonta syventäisi Nato-kumppanuutta

Suomi päättää lyhyen ajan sisällä, lähettääkö se Hornetteja valvomaan Islannin ilmatilaa. Tiilikainen pitää hyvänä asiana sitä, että Suomi on kytkenyt päätöksensä yhteen Ruotsin kannan kanssa.

- Valvonta toisi vahvasti konkretiaa pohjoismaiseen yhteistyöhön.

Tiilikainen uskoo, että ilmavalvontaan osallistuminen veisi Suomen lähemmäs Natoa.

- Varmaan se veisi ja hyvä niin. Teemme Naton kanssa tiivistä yhteistyötä erilaisissa kriisinhallintaoperaatioissa, joten miksemme voisi tehdä myös tällaista yhteistyötä, joka liittyy lähiympäristöömme, Tiilikainen sanoo.

Lapsikiista Venäjän suurvaltapolitiikkaa

Suomen ja Venäjän välistä lapsikiistaa Tiilikainen pitää poliittisena toimenpiteenä Venäjän taholta. Venäläismedioissa välittynyt kuva Suomesta maana, jossa venäläisvähemmistöä syrjitään, on Suomen kannalta hankala.

- Tämä on kaiken kaikkiaan ollut varsin ikävä episodi. Pitää olla huolissaan siitä Suomi-kuvasta, joka Venäjän kansalaisille on Suomesta välittynyt. On ollut paljon liiottelua ja paljon väärennettyjä totuuksia. Kaiken kaikkiaan Suomesta on syntynyt varsin kummallinen käsitys niille, jotka eivät pysty tietojaan tarkistamaan.

Useissa venäläismedioissa on vääriä tietoja huostaanotoista ja suomalaisesta lastensuojelusta viime päivinä oikaistu. Tiilikainen näkee kiistan taustalla myös Venäjän suurvaltapoliittisia intressejä.

- Tämä on osa Venäjän suurvaltapolitiikkaa ja Venäjän vallankäyttöä. Venäjä on useassa yhteydessä julistanut että sen suurvaltapolitiikkaan kuuluu se, että Venäjän ulkopuolella asuvia venäläisvähemmistöjä pidetään erityisessä suojeluksessa.

- Venäjä pyrkii systemaattisesti käyttämään niin sanottua pehmeää valtaansa lähialueillaan. Kyllä minä pidän tätä mitä suuremmassa määrin poliittisena toimenpiteenä Venäjän taholta, arvioi Tiilikainen Ykkösaamussa.