1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Aktivistien tapaaminen ei onnistunut - meppien Iranin-matka peruuntui

Euroopan parlamentin jäsen ja Iran-valtuuskunnan puheenjohtaja Tarja Cronberg kertoo peruneensa matkan, koska iranilaiset eivät voineet täyttää viime hetkellä asetettua matkan ehtoa.

Euroopan parlamentin jäsen ja delegaation johtaja Tarja Cronberg Kuva: tarjacronberg.fi

Euroopan parlamentin valtuuskunnan vierailu Iranin pääkaupunkiin Teheraniin on peruuntunut sen jälkeen, kun valtuuskunta ilmoitti halustaan tavata kaksi ihmisoikeuksien puolustamisesta Saharov-palkinnolla palkittua iranilaista.

Euroopan parlamentin jäsen ja Iranin-valtuuskunnan puheenjohtaja Tarja Cronberg vahvistaa Yle Uutisille joutuneensa perumaan matkan, koska iranilaiset eivät voineet täyttää viime hetkellä asetettua matkan ehtoa. Tarkoituksena oli, että valtuuskunta veisi mandaattinsa mukaisesti palkituille kutsun tulla vastaanottamaan joulukuussa Saharov-palkinto.

Iranin EU-suurlähettiläs välitti lauantaina Cronbergille tiedon, ettei asiaa ole ehditty käsitellä eikä näin lyhyellä varoitusajalla voida taata, että valtuuskunta pääsee toimittamaan kutsukirjeet palkituille Jafar Panahille ja Nasrin Sotoudehille.

- Tänään on kuitenkin tullut viestiä, että he olisivat valmiita arvioimaan uudelleen tilannetta paremmalla ajalla, Cronberg kertoo.

Iranin Mehr-uutistoimisto kertoo, ettei Iran ollut samaa mieltä asetetun ehdon kanssa.

Viiden Euroopan parlamentin jäsenen oli määrä matkustaa Iraniin tänään lauantaina ja palata perjantaina. Matkan alkuperäisenä tarkoituksena oli keskustella Iranin Majlis-parlamentin ja kansalaisyhteiskunnan kanssa ihmisoikeuksista.

Iranilaiset Jafar Panahi ja Nasrin Sotoudeh voittivat eilen perjantaina Euroopan parlamentin Saharov-rauhanpalkinnon.  Heistä Sotoudeh on vankilassa ja Panahi odottaa pitkän vankeustuomion alkamista.

Palkinnonsaajan valitsevat europarlamentin ryhmien johtajat. Se annetaan mielipiteenvapauden ja ihmisoikeuksien hyväksi tehtävästä työstä.

Kolmen kuukauden suunnittelu

Cronberg kertoo, että matkaa oli suunniteltu jo kolmen kuukauden ajan. Viisumit olivat kunnossa ja parlamentti oli antanut matkalle luvan.

Cronberg sanoo, että asia on nyt iranilaisten käsissä. Cronbergin mukaan on erittäin vaikea sanoa, hyväksyvätkö iranilaiset tapaamispyynnön.

- Jos he hyväksyvät, niin totta kai parlamentista käydään viemässä henkilökohtaisesti kutsukirjeet.

Cronberg kertoo, että kyseessä on neljäs kerta, kun samantyyppinen matka on peruttu.

- Viime kerralla iranilaiset eivät antaneet meille viisumeita ja edellisellä kerralla parlamentti kieltäytyi luvan antamisesta. Nyt olimme todella varmoja siitä, että tämä matka on mahdollinen.

"Järjetön pyyntö"

Kazem Jalali, joka vastaa Iranin parlamentin suhteista Euroopan parlamenttiin, kuvaa delegaation pyyntöä järjettömäksi.

- Valitettavasti Euroopan parlamentti esittämällä järjettömiä ja epätavallisia pyyntöjä loi esteitä matkalle, hän sanoi.