Raskaansarjan maailmanmestari saattaa tyrmätä Ukrainan vaaleissa

Nyrkkeilyn maailmanmestari voi ratkaista Ukrainan parlamenttivaalien asetelman opposition hyväksi. Mielipidemittausten mukaan vaalit voittaa kuitenkin hallituskoalitio.

Ulkomaat

Ukrainassa äänestetään tänään sunnuntaina parlamenttivaaleissa. Mielipidemittausten mukaan presidentti Viktor Janukovitshin johtama hallituskoalitio saa hiuksenhienosti enemmistön parlamenttivaaleissa. Vankilassa istuvan Julia Timoshenkon johtama oppositio jäänee oppositioon vaalien jälkeenkin.

Tulosta saattaa kuitenkin sekoittaa nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestarin Vitali Klitshkon puolue. Klitshko on ollut Timoshenkon oppositioon päin kallellaan, ja mikäli Klitshkon ja Timoshenkon puolueet yhdistävät rintamansa, saattaa Janukovitshin puolue jäädä vähemmistöön parlamentissa.

Klitshkon puolue on joka tapauksessa tuonut kaivattua säpinää Ukrainan parlamenttivaaleihin, sillä monet ukrainalaiset ovat jo väsyneet Janukovitshin ja Timoshenkon kiistelyyn vallasta. Hallituksen suosiota ovat syöneet myös vero- ja eläkeuudistukset sekä epäonnistuminen korruption kitkemisessä.

Ukrainan parlamenttivaaleja pidetään alkusoittona vuoden 2015 presidentinvaaleille. Vaaleja seurataan tarkasti myös lännessä ja erityisesti EU:ssa, sillä Ukrainan johtoa on arvosteltu Timoshenkon vankilatuomion vuoksi. Vankeusrangaistusta pidetään poliittisena.

Vaaleja seuraa lähes 4 000 ulkomaista tarkkailijaa. Äänestyksen alla Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton ja EU:n ulkoministeri Catherine Ashton lähettivät avoimen kirjeen Janukovitshille. Kirjeessä häntä kehotettiin todistamaan demokratiansa uskottavuus maailmalle.

Äänestysasemat ovat auki Ukrainassa kahdeksasta kahdeksaan paikallista aikaa. Ovensuukyselyjen tuloksia odotetaan heti uurnien sulkeuduttua. Parlamenttiin valitaan 450 jäsentä.

Lähteet: AFP, Reuters, Itar-Tass