Microsoftin ex-johtaja: Nokian aika itsenäisenä yrityksenä on ohi

Jonathan Murray arvioi blogikirjoituksessaan, että Microsoft todennäköisesti ostaa merkittävän osan Nokiasta. Ostolistalla lienevät hänen mukaansa muun muassa patentit ja insinööriosaaminen.

Kuva: Stefan Puchner / EPA

Microsoftin entinen johtaja Jonathan Murray arvioi blogikirjoituksessaan, että Microsoft ostaa todennäköisesti merkittävän osan Nokiasta lähitulevaisuudessa. Murray pitää todennäköisenä, että Microsoftin haltuun päätyisivät muun muassa Nokian patentit ja insinööriosaaminen. Myös oikeudet Nokian brändeihin saattavat päätyä Microsoftin haltuun.

Murray pitää itsestäänselvänä, että Microsoft ryhtyy itse valmistamaan Windows Phone 8 -älypuhelimia.

- Kun Microsoft astuu puhelinbisnekseen omalla laitteellaan, on Nokian aika itsenäisenä yrityksenä ohi. Todella surullinen loppu yhtiölle, joka kerran hallitsi markkinaa, Murray kirjoittaa blogissaan.

Murray heittää ilmaan ajatuksen, että Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop palaisi Microsoftiin vastaamaan puhelinbisneksestä.

Analyytikot: Maanantai ratkaisun hetki Nokialle

Microsoft julkistaa maanantaina Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmän. Windows 8 -käyttöjärjestelmä tietokoneita ja taulutietokoneita varten julkistettiin perjantaina.

Analyytikot pitävät julkistusta ratkaisun hetkenä Nokialle, sillä yhtiön päätös turvata pelkästään Microsoftin käyttöjärjestelmään katsotaan valtavaksi riskiksi.

- Jos uhkapeli epäonnistuu, voivat menetykset olla suuret. Nokia panee kaikki munansa yhteen koriin, ja se on melko korkeariskinen strategia, Strategy Analyticsin Neil Mawston varoittaa.

Mawston antaa Nokialle huhtikuuhun asti aikaa vakuuttaa, että se on edelleen mukana kisassa.

Nokian osuuden maailman älypuhelinmarkkinoista arvioidaan olevan nyt noin neljä prosenttia, kun se vielä vuosi sitten oli 14 prosenttia.