PS voittaja Lieksassa - SDP menetti selvästi kannatusta

Sosialidemokraatit säilyy edelleen suurimpana puolueena Lieksassa. Sekä demareiden että muidenkin puolueiden kannatusta valui kuitenkin perussuomalaisille, joka oli Lieksassa selvä vaalivoittaja yli 20 prosentin kannatuksella. PS on kolmanneksi suurin puolue Lieksan uudessa valtuustossa.

Kuntavaalit 2012
Lieksa kartalle merkittynä.
Yle

Sosialidemokraattien kannatus laski 8,9 prosenttiyksikköä viime kuntavaaleihin verrattuna Lieksassa. Myös keskustan, kristillisdemokraattien ja vasemmistoliiton kannatukset laskivat. Kokoomus ja vihreät kasvattivat hiukan kannatustaan, mutta vaalien selvä voittaja kaupugissa on perussuomalaiset. PS:n kannatus nousi 16,1 prosenttiyksikköä viime vaaleista.

SDP sai suurimman puolueen aseman 31,7 prosentin äänisaaliilla (12 paikkaa). Keskusta sai 26,6 prosenttia äänistä (10 paikkaa), perussuomalaiset 22,5 prosenttia (8 paikkaa), kokoomus 10,3 prosenttia (3 paikkaa) ja vasemmistoliitto neljä prosenttia (1 paikka) sekä kristillisdemokraatit 3,5 prosenttia äänistä (1 paikka). Vihreät jäi ilman valtuustopaikkaa 1,5 prosentin äänisaaliilla.

Lieksalaiset äänestivät viime vaaleja vilkkaammin  

Lieksassa ääniharavaksi on noussut perussuomalaisten Esko Saastamoinen (459 ääntä). Toiseksi eniten ääniä sai kokoomuksen Taisto Lehikoinen (223 ääntä) ja kolmanneksi eniten sosialidemokraattien Arja Kiiskinen (210 ääntä). Lieksan viime vaalien ääniharava, valtuuston puheenjohtaja ja entinen kansanedustaja Lauri Kähkönen (sd) ei ollut enää ehdolla vuoden 2012 kuntavaaleissa.

Lieksalaiset äänestivät viime vaaleja vilkkaammin. Äänestysprosentti on 60,6 prosenttia, kun se vuoden 2008 vaaleissa oli 59,5 prosenttia.