Ukrainan vaaliuurnilla voitontahtoa ja vilppiväitteitä

Ovensuukyselyjen perusteella presidentin puolue on voittamassa vaalit. Toiseksi eniten ääniä on keräämässä vankilassa istuvan Julia Timoshenkon puolue. Oppositio on havainnut merkkejä laajoista väärinkäytöksistä.

Ulkomaat

Ukrainan valtapuolue Alueiden puolue on voittamassa tänään sunnuntaina järjestetyt parlamenttivaalit. Ovensuukyselyjen mukaan presidentti Viktor Janukovitshia tukeva Alueiden puolue on saamassa 28 - 30 prosenttia äänistä.

Alueiden puolueen kannoilla kirivät vankilassa istuvan Julia Timoshenkon Isänmaa-puolue ja entisen mestarinyrkkeilijän Vitali Klitshkon Isku -puolue. Isänmaalle ovensuukyselyissä luvataan lähes 25 prosentin ja Iskulle noin 15 prosentin kannatusta. Kaikkiaan ehdokkaita asetti 21 puoluetta.

Puolet parlamentin 450 paikasta jaetaan listavaalin perusteella, puolet paikoista menee yhden edustajan vaalipiireille.

Opposition mukaan vaaleissa on havaittu merkkejä laajoista väärinkäytöksistä. Vaalien rehellisyyttä valvoo lähes 4 000 tarkkailijaa ja videokamerat tallentavat sekä äänestyksen että äänten laskennan.

Itse äänestys sujui enimmäkseen rauhallisissa merkeissä, mutta jos valtapuolueen voitto on ennakoituakin suurempi, voi kansa lähteä kaduille. Järjestyshäiriöihin on varauduttu esimerkiksi sulkemalla joitakin Kiovan keskustan katuja ja joukkokokoukset on kielletty kahden viikon ajaksi.

Lähteet: Reuters, AP, Itar-Tass