Jari Tervo: Lötky

Kansa on puhunut. Nyt yritetään saada selvää mitä se sanoi, kirjoittaa Jari Tervo blogissaan.

Yle Blogit
Jari Tervo
Jari TervoLassi Seppälä / Yle

Ilmeitä ja eleitä tulkitsemalla eilisten kuntavaalien masentunein mies oli perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini. Hänen pettymyksensä ennakkoäänten ilmestyessä televisioruutuun oli syvä ja ilmeinen. Jytky muuttui puolessatoista vuodessa lötkyksi. Seitsemän prosentin kannatuksen kasvu edellisiin kuntavaaleihin ei riittänyt.

Numeroita katsoen Soini oli illan ainoa kirkas voittaja.

Yksi Suomen kuntavaalihistorian suurimmista voitosta maistui tappiolta sen vuoksi, että vaaleja tulkitaan nykyisin kuin pörssiä. Voitto ei riitä eikä riitä edes voitto mielipidetiedustelujen ennustamalla tavalla. Pitää voittaa asiantuntijat ja sopankeittäjät yllättävällä tavalla. Media on lapsi. Se haluaa hyppiä tasajalkaa ja huutaa.

Rahamarkkinoilla tavalliseen voittoon reagoidaan laskevin kurssein. Politiikan markkinoilla riittämätön voitto aiheuttaa pettymyksen.

Illan huikeimman vähättelyn paukautti vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki. Hänen mielestään perussuomalaisten valtava kannatuksen kasvu oli ”täydellinen romahdus”. Jos perussuomalaisten runsaan kahdentoista prosentin kannatus tarkoittaa täydellistä romahdusta, niin mitä mahtaa merkitä vasemmistoliiton kahdeksan prosentin kannatus.

Kehityskäyrää tuijottamalla saatiin puolueensa puolentoista prosentin tappioon johtanut puheenjohtaja Juha Sipilä näyttämään voittajalta. Esko Aho kutsui kerran kepun kymmenen paikan eduskuntavaalitappiota ”torjuntavoitoksi”. Nyt Juha Sipilän mielestä selvä tappio oli ”sydämellä tehty työvoitto”.

Ei tappiota saa millään voitoksi, edes työvoitoksi. Keskustan vaalitulos oli vain paluu keskustan tavallisen kannatuksen liepeille Mari Kiviniemen opastuksella tehdyn erämaavaelluksen jälkeen.

Demareitten tulosoli historiallisen huono. Se ei lievene äänestysprosentin alhaisuutta valittamalla. Tarttis tehdä jotain.

Kansa on puhunut. Sen siitä selvää sai, että voittaja oli se, joka näytti häviäjältä.

Jari Tervo

Jokainen vaalien tuloslaskentaa seuraava aikuinen on tähän mennessä oppinut sen, että kepun kannatus näyttää muutaman prosentin liikaa laskennan alussa, koska maaseudun äänestyspaikkojen tulokset valmistuvat ensin.

Keskustan kansanedustaja Annika Saarikko saavutti kuitenkin täyden täpinän siinä vaiheessa, kun vinoutunut laskenta näytti hänen puolueelleen yli kahdenkymmenenkolmen prosentin kannatusta. Hän vaati hallitusta Yleisradion haastattelussa muuttamaan kuntauudistustaan, koska kansa oli antanut sille tuomionsa. Seuraavissa vaaleissa Saarikon kannattaa antaa haastatteluja vasta laskennan valmistuttua.

Jos hallituksen kuntauudistuksen kannattajiksi lasketaan hallituspuolueita kannattaneet, niin kuntauudistusta kannatti yli kuusikymmentäkuusi prosenttia äänestäjistä. Keskustan vaihtoehtoista uudistusta kannatti alle yhdeksäntoista prosenttia. Perussuomalaisten vaihtoehto oli vastustaa sitä hallituksen esitystä, jota ei ollut.

Kansa siis kannatti kuntauudistusta, tosin tietämättä mitä se kannattaa, koska hallitus ei saanut kuntauudistustaan telakalta liikkeelle ennen vaaleja.

Kansa on puhunut. Sen siitä selvää sai, että voittaja oli se, joka näytti häviäjältä.

Jari Tervo
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija