Supermyrsky Sandy sulkee koko USA:n itärannikon

Hurrikaani Sandy sekoittaa noin 50 miljoonan ihmisen elämän. Se saattaa olla kaikkien aikojen suurin rannikolle saapuva myrsky.

Ulkomaat
Autio keskusrautatieasema New Yorkissa.
New Yorkin keskusrautatieasema suljettiin sunnuntaina Yhdysvaltain itärannikkoa lähestyvän myrskyn takia.Timothy A. Clary / AFP

Yhdysvaltain itärannikkoa lähestyvästä hurrikaani Sandysta saattaa tulla kaikkien aikojen suurin Yhdysvaltoihin rantautunut myrsky. Valtaosa itärannikkoa on suljettu Sandyn tieltä ja hurrikaani vaikeuttaa yli 50 miljoonan ihmisen elämää.

New Yorkin koko joukkoliikenne suljettiin varhain maanantaiaamuna Suomen aikaa. Muun muassa bussit, paikallisjunat ja metrot lakkasivat liikennöimästä. Liikenteen arvellaan olevan pysäytyksissä ainakin maanantain ja tiistain ajan. New Yorkissa joukkoliikennettä käyttää noin 8,5 miljoonaa ihmistä päivittäin.

Itärannikon osavaltioihin on julistettu hätätila Pohjois-Carolinasta Connecticutiin saakka. Myrsky rantautunee tiistaina Suomen aikaa New Jerseyn osavaltion tienoille, mutta se vaikuttaa säähän jo pitkään ennen sitä. Hurrikaanin tuulialueen läpimitta on yli 800 kilometriä ja merellä se on aiheuttanut lähes nelimetriset aallot noin 1 600 kilometrin alueella.

Suuret kaupungit, kuten Washington, Boston ja erityisesti New York ovat varautuneet myrskyyn. New Yorkin alueen alavilta mailta on määrätty noin 375 000 ihmistä evakkoon. Myös Delawaren osavaltiossa evakkomääräyksen on saanut 50 000 ihmistä ja New Jerseyn Atlantic Citystä 30 000 ihmistä.

- Älkää olko typeriä, lähtekää pois ja menkää korkeammille, turvallisemmille seuduille, vetosi New Jerseyn kuvernööri Chris Christie.

Myrsky sotkee myös alueen joukkoliikenteen erittäin pahoin. Tähän mennessä on kerrottu noin 7 400 lennon peruuntumisesta. Myös matkustajajunaliikenne ja suurkaupunkien joukkoliikennettä perutaan.

Sandy sulkee myös New Yorkin pörssin. Edellisen kerran luonnonilmiö sulki pörssin vuonna 1985, kun hurrikaani Gloria myllersi itärannikolla. Kauppaa käydään kuitenkin yhä elektronisesti. Myös muun muassa Atlantic Cityn kasinot on päätetty sulkea. Itärannikon kouluista valtaosa pysyy kiinni maanantaina.

Hurrikaani Sandysta erittäin vaarallisen tekee sen suuri koko ja hidas liikkuvuus, vaikka se ei luokitukseltaan olekaan kuin ykkösluokan hurrikaani. Lisäksi myrskyä pahentaa sen törmääminen pohjoiseen, arktiseen ilmavirtaukseen. Tämä aiheuttaa muun muassa rankkaa sadetta sekä vetenä että lumena - Kentackyyn, Pohjois-Carolinaan ja Länsi-Virginiaan ennustetaan jopa 60 sentin lumisadetta.

Lähteet: AP, Reuters