Kääriäinen: "Keskusta nousi kanveesista jaloilleen"

Keskustan konkaripoliitikko uskoo, että alhainen äänestysprosentti johtuu politiikan viihteellistymisestä. Vaikka keskusta jäi vaaleissa kolmanneksi, puolueen vastustama kuntauudistus tulisi Kääriäisen mielestä silti laittaa kokonaan uuteen valmisteluun.

Kuntavaalit 2012
Seppo Kääriäinen
Yle

Keskustan iisalmelaiskansanedustaja Seppo Kääriäinen on syvästi pettynyt kuntavaalien alhaiseen äänestysintoon. Vaaliuurnilla kävi koko maassa 58,2 prosenttia äänioikeutetuista. Kääriäisen kotikaupungissa Iisalmessa luku oli 56,9 ja kotimaakunnassa Pohjois-Savossa vain 55,6.

- Tämä on surullisen vakava asia. Mitä enemmän politiikkaa viihteellistyy ja näytelmällistyy, sitä vähemmän itse politiikkaa ihmisiä kiinnostaa. Siinä suhteessa jokainen puolue saa mennä itseensä, Kääriäinen arvioi.

Keskusta ylsi kuntavaaleissa valtakunnassa kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi 18,7 prosentin kannatuksellaan. Neljän vuoden takaisista kuntavaaleista kannatus putosi puolitoista prosenttiyksikköä, mutta eduskuntavaaleista nousua tuli lähes kolme prosenttiyksikköä. Kääriäinen vertaa keskustan tilannetta nyrkkeilyotteluun.

- Eduskuntavaalien tulos oli tyrmäys keskustalle. Nyt keskusta nousi kanveesista jaloilleen. Lähtökohdat kohti eurovaaleja ja eduskuntavaaleja ovat hyvät.

"Suurkuntahankkeista luovuttava"

Kääriäinen sanoo, että kuntavaalien tulos oli näpäytys hallituksen yksiniittiselle kuntapolitiikalle. Kääriäisen mielestä kokoomuksen ja SDP:n kannattaisikin tuoda kunta- ja palvelurakenneuudistukset kokonaan uuteen parlamentaariseen valmisteluun, vaikka puolueet jatkavatkin kahdestaan kärkikaksikossa.

- Odotettavissa on, että he sitä valmistelua jatkavat, mutta viisasta olisi pysäyttää se, panna asia uudelleen valmisteluun ja luopua kaikenlaisista suurkuntahankkeista ja pakon käyttämisestä kuntauudistuksen eteenpäin viemisessä.

"Perussuomalaiset seilasi hallituksen ja keskustan välimailla"

Kääriäinen antaa arvoa perussuomalaisten nousulle, mutta toteaa, että "jytkyrummutukseen" nähden perussuomalaisten voitto jäi pieneksi. Kansanedustajalla on kuitenkin selvä näkemys siitä, miksi perussuomalaisten kannatus kuitenkin putosi selvästi viime eduskuntavaaleista.

Uutuuden viehätys on ehkä takana päin.

Seppo Kääriäinen

Kääriäisen mielestä perussuomalaisilla ei esimerkiksi ollut selvää kantaa kuntauudistukseen ja palveluiden tuottamiseen, vaan puolue "seilasi hallituksen ja keskustan välimailla".

- Uutuuden viehätys on ehkä takana päin. Ei ollut suurta ulkopoliittista apua, kuten viimeksi oli Portugali. Ehdokasmäärässä he hävisivät tietysti kolmelle suurelle, Kääriäinen arvioi muita syitä.