Kokoomus ja SDP: Jytkyn jälkeinen pettymys näkyi äänestäjissä

Kokoomuksen ja SDP:n puoluesihteerit uskovat Perussuomalaisten jättivoiton jääneen syntymättä, koska puolue jättäytyi hallituksesta eduskuntavaalien jälkeen. SDP:ssä historian huonointa kuntavaalitulosta perustellaan vaaliväsymyksellä.

Kuntavaalit 2012
Reijo Paananen ja Taru Tujunen
Kokoomuksen ja SDP:n puoluesihteerit Taru Tujunen ja Reijo Paananen vierailivat vaalien jälkeisenä aamuna Aamu-tv:ssä. Kokoomus oli vaalien suurin puolue ja SDP kakkonen.

Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujusen mielestä suomalaiset uskovat edelleen demokratiaan, vakka äänestysinto nyt puuttuukin. Syitä matalaan äänestysprosenttiin Tujunen hakisi muun muassa perusssuomalaisten jytkystä.

- Kysymys kuuluu, että jos saa sellaisen jytkyn eduskuntavaaleissa, eikä lähde sen jälkeen käyttämään sitä valtakirjaa, jonka on kansalta saanut, niin mikä merkitys sillä on niille ihmisille, jotka ovat uskonsa ja toivonsa panneet puolueeseen, Tujunen kysyy.

Myös SDP:n puoluesihteeri Reijo Paananen uskoo perussuomalaisten oppositioon jäämisen vaikuttaneen. Ihmiset pettyivät.

- Kyllä tämä on varteenotettava analyysi. Aika monet vaalikentillä tuntuivat pohtivan sitä, voiko omalla äänellä vaikuttaa, kantaako se pitkän päälle, Paananen toteaa.

Paanasen analyysin mukaan SDP:n omistakin äänestäjistä liian moni jäi tällä kertaa kotiin vaaliväsymyksen uuvuttamana.

- Se voi olla, että erityisesti kampanjan loppumetreillä puhuttiin vähän liikaa rakenteista, mutta myös jonkinlainen vaaliväsymys ehkä on päällä. Meidän täytyy nyt miettiä, miten me oikeasti poliitikkoina ja puolueina pystymme puhumaan asioista niin, että niistä tulee ymmärrettäviä ja ihmiset innostuvat, Paananen toteaa.

Kokoomuksen Tujunen näkee puolueensa kuntavaalimenestyksen matemaattisena nollasummapelinä. Tappiota tuli, mutta niin pitikin, on puoluesihteerin analyysi.

- Vaaleissa jaetaan aina sata prosenttia, eikä yhtään sen enempää. Jos meille sitten tulee yksi puolue, joka nousee viidestä prosenttiyksiköstä likipitäen kolmeentoista, niin se tarkoittaa sitä, että siitä sadasta jaettavaa on muille vähemmän, Taru Tujunen sanoo.