Äänestysinnossa isoja alueellisia eroja

Vaalipiireittäin tarkasteltuna tunnollisimmat äänestäjät asuvat Vaasan seudulla, laiskimmat taas Pohjois-Karjalassa.

Kuntavaalit 2012

Tilastokeskuksen vaalikarttapalvelu (siirryt toiseen palveluun) paljastaa selkeitä eroja äänestysaktiivisuudessa. Suomi-neidon lanteiden seudulla into laskee, kun vaalipiireissä siirrytään lännestä itään.

Vaasan vaalipiirissä kuntapäättäjien valintaan osallistuttiin kaikkein hanakimmin. Siellä äänioikeutetuista 63,3 prosenttia kävi äänestämässä.

Kaikkein laiskimpia oltiin Pohjois-Karjalassa. Siellä uurnille vaivautui ainoastaan 55,4 prosenttia äänioikeutetuista. Viereisessä Pohjois-Savossa oltiin vain 0,2 prosenttiyksikköä itänaapureita aktiivisempia.

Myöskään Oulun vaalipiirin aktiivisuustasossa ei ole kehumista. Se on valtakunnan kolmanneksi alhaisin 56,5 prosentin lukemalla.

Suurissa kaupungeissa nukuttiin

Kun tarkastellaan yksittäisiä kuntia, on yksi yli muiden. Keski-Suomessa sijaitsevassa Kinnulassa kantansa ilmaisi 84,9 prosenttia äänioikeutetuista. Toisena on Suomen pohjoisin kunta Utsjoki (82,7 %) ja kolmantena Luoto Pohjanmaalla (79,9 %).

Laimeinta äänestysinto oli Vantaalla, missä ääniä annettiin ainoastaan 51 prosenttia kaikista mahdollisista. Hiljaista oli myös Joensuun (51,3 %) sekä Hyvinkään ja Joensuun (51,5 % kummassakin) vaalipaikoilla.

Ylipäätään isoissa kaupungeissa suuri osa äänestäjistä jäi kotiin. Tampereen lukema, 56,2 prosenttia, on vaalipiirin surkein. Turkulaiset (55,4 %) olivat piirinsä toiseksi ja oululaiset kolmanneksi laiskimpia (53,7 %).

Helsingissäkin jäätiin keskiarvosta. Pääkaupungissa uurnilla vieraili 57,2 prosenttia äänioikeutetuista, kun koko maan äänestysprosentti kunnallisvaaleissa oli 58,2.