Jyväskylässä Keski-Suomen laiskimmat äänestäjät

Keskisuomalaiset äänestivät edellisiä kunnallisvaaleja laiskemmin. Kaikkein alhaisin äänestysprosentti oli Jyväskylässä. Kunnallispoliitikot arvelelvat, että keskustelu hallintohimmeleistä karkotti äänestäjiä.

Kuntavaalit 2012
Äänestyslippua leimataan.
Yle

Vuoden 2012 kuntavaaleja leimasi Keski-Suomessakin nukkuvien puolueen kasvu. Koko maakunnan äänestysprosentti laski neljän vuoden takaisista vaaleista 4,1 prosenttiyksikköä päätyen 58,2 prosenttiin.

Joissakin Keski-Suomen kunnissa, kuten Kinnulassa, Pihtiputaalla ja Kannonkoskella, intouduttiin äänestämään viime kunnallisvaaleja aktiivisemmin. Kinnulassa ääniä annettiin ahkerammin kuin missään muualla Suomessa: äänestysprosentti kipusi 84,9 prosenttiin ja luku oli koko Suomen korkein.

Keskisuomalaisista äänioiketetuista kuitenkin peräti 90 000 jätti äänestämättä. Kaikkein alhaisin äänestysprosentti oli Jyväskylässä, jossa äänestysprosentti putosi peräti 5,2 prosenttiyksikköä ja jäi 55,1 prosenttiin.

Äänestyslaiskuus vaarantaa vaalien laillisuuden

Professori Erkki Laatikainen arvioi, että jotain on perusteellisesti pielessä, jos kansa nukkuu vaalien yli. Näillä äänestysprosenteilla hän on jo huolissaan vaalien laillisuudesta.

- Kylllähän kansanvaltaisissa maissa ruvetaan puhumaan vaalien laillisuudesta, jos mennään alle 50 prosentin. Minun mielestäni se raja pitäisi olla korkeampikin, Laatikainen kommentoi.

Politiikan tutkija Timo J. Tuikka arvelee, että äänestäjien oli vaikea hahmottaa kunnallispolitiikan teemoja, kun vaaliteematkin olivat hyvin samankaltaisia.

- Kaikki oli kaiken hyvän puolesta kaikkea pahaa vastaan. Kun kävin itse vaalikoneessa, niin sain SKP:n ja kokoomuksen ehdokkaat kärkeen, että jos aatteellisesti on tultu tähän pisteeseen, niin se on ikään kuin tien päässä, Tuikka analysoi.

Keskustelu hallintohimmeleistä karkotti äänestäjiä

Myös jyväskyläläisten poliitikkojen keskuudessa laimeaa äänestysintoa hämmästellään.

Eivät ihmiset ole kiinnostuneita hallintohimmeleistä.

Ahti Ruoppila

Vasemmistoliiton Eila Tiainen pitää äänestysprosenttia törkeän alhaisena.

- On masentavaa, että kaupunkilaiset eivät ole kiinnostuneita siitä, kuinka heidän verorahojaan käytetään ja kaupunkia ja omaa yhteisöä kehitetään ja rakennetaan, Tiainen pahoittelee.

Perussuomalaisten Kauko Tuupainen arvelee, että ihmiset ovat kyllästyneet äänestämään.

- Ihmiset eivät luota siihen, että nykyiseen politiikkaan saataisiin muutosta. Ehkä siinä pientä kyllästymisen makua on ollut.

Niin kokoomuksen Jaakko Selin kuin uutena valtuustoon nouseva sosialidemokraattien Ahti Ruoppilakin kritisoivat, että vaalien alla keskustelu sote- ja kuntauudistuksesta karkasi liian kauas tavallisen kuntalaisen arjesta.

- Julkinen keskustelu vilisi liian paljon sellaisia termejä, jotka eivät aukene kuin hallintoasioiden asiantuntijoille, Selin huomauttaa.

- Eivät ihmiset ole kiinnostuneita hallintohimmeleistä, Ruoppila komppaa.

Nettiäänestyksestä potkua äänestysintoon?

Säätä ei tänä vuonna äänestysinnon puutteesta voi syyttää: Jyväskylässä nautiskeltiin vaalisunnuntaina poutaisesta pikkupakkasesta. Mutta aina ei sää suosi ja räntäsateessa on entistäkin helpompi laiskotella vaalien ohi.

Politiikan tutkija Timo J. Tuikka uskoo, että jossain vaiheessa vaaliperinteitä uusitaan sen verran, että Suomessakin siirrytään nettiäänestämiseen.

- Sitä kannattaa kehittää, siinä ei ole mitään tietosuoja-aukkoja.

Mutta äänestäisivätkö ihmiset aktiivisemmin, jos äänensä voisi antaa kotisohvalta nappia painamalla?

- En mä sitä tiedä, että onko se se pelastava tekijä, Tuikka toteaa.