Ibrahim Sahindal haluaa olla lapualainen

Lapuan kaupunginvaltuustoon nousee ensimmäinen maahanmuuttajataustainen valtuutettu. Pizzeriayrittäjä Ibrahim Sahindal sai keskustan listalla 93 ääntä ja pääsi kirkkaasti läpi. Sahindal haluaa pitää Lapuan itsenäisenä.

Lapua
Lapuan kaupungintalo
Lapuan kaupungintalo saa uuden isännän syyskuussa. Anri Koski/ Yle

Lapua oli toisenlainen kaupunki viisitoista vuotta sitten, kun Ibrahim Sahindal asettui sinne asumaan.

- Ihmiset olivat ennakkoluuloisia, eivätkä uskaltaneet tulla tutustumaan. Nyt Lapua on muuttunut avoimemmaksi. Täällä hyväksytään maahanmuuttajat ja tiedetään, että ulkomaista työvoimaa tarvitaan täällä, kertoo pizzeriayrittäjä Ibrahim Sahindal.

Sahindal tuli Suomeen Turkin kurdialueelta. Vuosien varrella Lapuasta on tullut koti.

- Haluan, että minua pidetään lapualaisena, koska olen lapualainen. Tämä on minun ja perheeni koti. Lapseni ovat syntyneet täällä, miettii Sahindal.

Läpimeno yllätti

Kuntavaaleihin Ibrahim Sahindal lähti mukaan aluksi kokeilunhalusta. Hän halusi, että myös maahanmuuttajien näkökulma tulisi esille päätöksenteossa. Läpimenosta hän yllättyi, vaikka olikin etukäteen saanut runsaasti kannustusta.

- Moni sanoi, että saat paljon ääniä, mutta en uskonut. Lopputulos oli hieno, iloitsee Sahindal.

Mutta mikä sitten on tärkeää maahanmuuttajataustaiselle valtuutetulle. Sahindal listaa monen vaaliteemoista tuttuja asioita.

- Perhe ja lapset. Myös vanhukset. Haluan, että Lapua on perheiden kaupunki. Lisäksi tarvitaan lisää yrittäjyyttä ja työpaikkoja.

Sahindal myös todistaa, että on omaksunut lapualaisen ajattelutavan. Kuntaliitosta hän nimittäin ei kannata. - Lapuan pitää pysyä itsenäisenä. Täällä on hyvä porukka, joka osaa tehdä myös yhteistyötä. Sivukyläksi Lapuan ei pidä ryhtyä.

Esimerkkinä muille

Lapuan valtuustossa keskusta ja kokoomus ovat olleet tasavahvoja. Näissä vaaleissa keskusta kiilasi kokoomuksen ohi suurimmaksi puolueeksi, kuten kävi myös maakuntakeskuksessa Seinäjoella. Keskusta sai Lapuan valtuustoon 13 paikkaa, kun kokoomus putosi 11 paikkaan. Ibrahim Sahindal oli keskustan listalla kahdeksanneksi suosituin.

Lapua näyttää nyt esimerkkiä avoimuudesta alueella, jossa on runsaasti työperäisiä maahanmuuttajia. Sahindal haluaa kannustaa muitakin alueella asuvia maahanmuuttajia mukaan kunnalliseen päätöksentekoon.

- Jokaisella on mahdollisuus. Työllä voi onnistua, kiteyttää Ibrahim Sahindal.