Lindelöf esittää tiukkoja toimia talouden tasapainottamiseksi

Kotkan kaupunginjohtajan talousarvioesitys ensi vuodelle sisältää muun muassa Kotka-lisän poistamisen ja niukat investoinnit. Kaupungille on syntymässä kuluvan vuoden tilinpäätökseen miltei 30 miljoonan euron alijäämät.

Kotka
Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf
Kotkan kaupunginjohtaja Henry Lindelöf.YLE / Jani Aarnio

Kotka pyrkii tasapainottamaan kaupungin talouden ensi vuonna kovin keinoin. Kaupungille on kertymässä kuluvan vuoden tilinpäätökseen miltei 30 miljoonan euron alijäämät.

Kaupunginjohtaja Henry Lindelöfin talousarvioesitys tavoittelee nollatulosta muun muassa kouluverkkoa karsimalla. Jäppilän koulu liitetään Pihkoon kouluun jo ensi vuoden alussa.

- Siellä on jo nyt tiloja käyttökiellossa ja koululaisia viedään naapurikouluun, joten tämä tuntuu luonnolliselta ratkaisulta, sanoo kaupunginjohtaja Henry Lindelöf.

Lasten kotihoidon Kotka-lisä aiotaan poistaa. Kotka-lisää maksetaan tällä hetkellä noin 400 lapsesta, ja säästöä tuen poistamisella saataisiin noin 750 000 euroa.

Palvelujen järjestämiseen käytetään yli yhdeksän miljoonaa euroa vähemmän kuin tänä vuonna.

Investointien määrä puolittuu

Nettoinvestoinnit ovat ensi vuonna ennätyksellisen matalat, vain 15,5 miljoonaa euroa. Investointien määrä puolittuu tulevina vuosina.

Esimerkiksi kolmen koulun eli Karhuvuoren, Langinkosken ja Korkeakosken korjaushankkeille haetaan muita rahoitusmahdollisuuksia. Henry Lindelöfin mukaan remontit viivästyvät, mutta vielä ei ole tietoa, minkä verran.

- Aikataulu ratkeaa ensi vuoden aikana, Lindelöf sanoo.

E18-tien hankkeet ja Härniemen laiturin kunnostaminen aiotaan aloittaa seuraavien vuosien aikana.

Kotkan tuloveroprosentti on nousemassa ensi vuonna yhdellä prosenttiyksiköllä 20,5:een. Veronkorotus toisi kaupungin kassaan yli kahdeksan miljoonaa euroa lisää rahaa.

Kotkan kaupunki ei suunnittele henkilöstön irtisanomisia tai lomautuksia.