Professori: Vaalit ovat kuin D-vitamiini

Suurin hyöty siitä oli tällä kertaa virkamiehille. Teho selviää kuitenkin vasta vuosien päästä.

Kuntavaalit 2012
Mies nousee portaita salkku kädessä.
Juha-Pekka Laakio / Yle

Kaupunkitaloustieteen professori Heikki Loikkasen mielestä tuore kuntavaalitulos heijastaa kansallista hämmenystilaa.

- Tulosten tulkitsemisessa on vielä aika paljon tekemistä. Täytyy muistaa, että äänestäjien motiivit vaihtelevat, ja vaalitulos voi eri puolilla maata tarkoittaa hyvinkin erilaisia asioita.

Loikkasen mielestä suurin syyllinen hämmennykseen olivat epäselvät vaaliasetelmat.

- Meillä on esillä paljon valtakunnallisia kysymyksiä, joihin paikallisesti ei voida vaikuttaa. Ne kuitenkin dominoivat selvästi keskustelua. Jopa eduskunnan puhemies myönsi, että sote-uudistuksen sisältö jäi hänelle epäselväksi. Kuinka voisimme edellyttää, että kansa sen ymmärtäisi, professori ihmettelee.

Epämääräisyys vieraannuttaa

Loikkasen mukaan suurin voittaja näissä vaaleissa olivat poliittiset virkamiehet ja kunnanjohtajat.

- Silloin kuin asetelmat ovat hyvin sekavat, valta tuppaa menemään niille, jotka ovat jälkikäteen aktiivisia. Ja asioiden edetessä valmisteluvastuu on virkamiehillä. Vaalit ovat oikeastaan kuin D-vitamiini: osalla kansasta on käsitys, että se on pelkkää lumetta, osa ajattelee, että kyllä siitä ehkä lisäravinteeksi on, ja jotkut uskovat että sillä saadaan aikaan ratkaisujakin. Jälkikäteen osoittautuu, että osa ei ollut yhtään mitään, osasta on ehkä jotain iloa. Mutta se selviää vasta myöhemmin.

Loikkanen ei usko, että alhaisen äänestysprosentin takana olisi vaaliväsymys.

- Vaalijärjestelmä vieraannuttaa, koska se mahdollistaa tällaisen epämääräisyyden. Eduskuntavaalit ja kuntavaalit voisi aivan hyvin yhdistää, koska kysymykset, jotka niissä ovat esillä, liittyvät molempiin tasoihin. Se selkeyttäisi huomattavasti järjestelmää.