Maahanmuuttajia ei valtuustoihin

Lapissa ei valtuustoon noussut yhtään maahanmuuttajataustaista ehdokasta. Koko maakunnassa maahanmuuttajia oli ehdolla vain 16.

Kuntavaalit 2012
Nguyen Thanh Tri
Lapset, nuoret ja vanhukset ovat Trin sydäntä lähellä. Hän aikoo toimia ja vaikuttaa, vaikkei valtuustopaikkaa vielä näissä vaaleissa tullutkaan.Pia Tuukkanen / Yle

Lapissa maahanmuuttajaehdokkaat ovat selkeästi keskittyneet Rovaniemelle. Muualla Lapissa oli ehdolla vain yksittäisiä henkilöitä. Suurimman äänipotin maahanmuuttajataustaisista ehdokkaista keräsi Rovaniemellä keskustan riveissä ollut vietnamilaislähtöinen Nguyen Thanh Tri.

Tri oli ehdolla jo edellisvaaleissa ja lähes tuplasi äänimääränsä, yltäen Keskustan varavaltuutetuksi 117 äänellä.

- Hieman harmittaa, sillä läpimeno oli todella lähellä, sanoo Tri, joka on lähtenyt mukaan politiikkaan vaikuttamisen halusta.

- Minulla on itselläni kaksi lasta ja kolmas syntyy alkuvuodesta. Tärkein asia tällä hetkellä on Rovaniemen kaupungin maksaman kuntalisän säilyttäminen, Tri sanoo.

Vaikka valtuustopaikkaa ei herunut, nuori mies aikoo vaikuttaa muilla keinoin seuraaviin vaaleihin asti.

- Alan puuhata adressia kuntalisän säilyttämisen puolesta. Kuntalisä on pieni vähäinen määrä rahaa, mutta pienituloisille lapsiperheille se on merkittävä summa, Tri sanoo.

Nuorten ja lapsiperheiden lisäksi vanhukset ovat nuorta miestä lähellä. Vanhusten yksinäisyys on aihe, johon hän aikoo paneutua. Toiseksi eniten Rovaniemellä ääniä keräsi kokoomuslainen Nafisa Yeasmin. Hän sai 75 ääntä.

Eniten maahanmuuttajaehdokkaita oli kokoomuksen listoilla, neljä. Keskustalla oli Lapissa kolme maahanmuuttaja ehdokasta, samoin SDP:llä. Vasemmistolla ja Vihreillä oli molemmilla kaksi ehdokasta ja Kristillisdemokraateilla ja Perussuomalaisilla yksi.

Maahanmuuttajat jättävät Lapin

Lapin ongelma maahanmuuttajaehdokkaiden saannissa voi olla muuttoliike etelään.

- Maahanmuuttajien tulevaisuudennäkymät pitäisi saada Lapissa entistä valoisammaksi, jotta he jäisivät Lappiin, sanoo Lapin Vihreiden toiminnanjohtaja Mari Tuominen.

- Kun maahanmuuttaja oppii kielen ja olisi aidosti yhteiskuntaan osallistuva, hän lähtee etelään, jossa on Lappia helpompi esimerkiksi työllistyä, Tuominen arvioi.

Rovaniemellä työskentelevä Tri tunnistaa ongelman.

- Esmerkiksi vietnamilaisesta yhteisöstä moni on lähtenyt etelään, jossa on helpompi työllistyä. Myös meidän perhettä on houkuteltu sinne, kun vaimoni on Espoosta kotoisin, mutta minä haluan asua Rovaniemellä. Rakastan Rovaniemeä ja pohjoisen ihmisiä, sanoo 16 vuotta Suomessa asunut Tri.

Odotettavissa on, että seuraavissa kuntavaaleissa maahanmuuttajaehdokkaiden määrä kasvaa, myös Lapissa.

- Pitää vain nousta esiin ja lähteä kotoa. Kotoa ei kukaan voi vaikuttaa, ei maahanmuuttaja, eikä suomalainen, Tri toteaa.