Hyppää sisältöön

Suomessa sopuvaalit viimeksi vuonna 1980

Kuntavaaleissa on viimeksi 80-luvulla pidetty sopuvaalit. Tilannetta, jossa ehdokkaita olisi vähemmän kuin paikkoja on valtuustossa, ei ole Oikeusministeriön vaalijohtajan muistin mukaan tullut vastaan.

Kuva: Pertti Huotari / Yle

Jos kuntavaaleissa ilmaantuisi tilanne, että kunnalla olisi valtuustossa jaettavana enemmän paikkoja kuin ehdokkaita, vaaleja ei voitaisi toimittaa. Tällaisessa tilanteessa vaalit pitäisi järjestää kunnassa uudelleen.

Oikeusministeriön vaalijohtaja Arto Jääskeläinen ei muista, että sellaista tilannetta olisi ollut kunnallisvaalien historiassa, että paikkoja olisi enemmän kuin ehdokkaita. Sen sijaan hieman vastaavanlaisen tilanteen hän muistaa 1980-luvulta.

- Yksi variantti tuollaisesta tilanteesta on sopuvaali. Eli jos sattuu niin, että on vaikka 17 paikkaa ja ehdokkaiksi ilmaantuu 17 ehdokasta, niin silloin todetaan, että pidetään sopuvaalit. Eli nämä seitsemäntoista valitaan sitten valtuutetuiksi ilman vaalia. Näitä on joskus historian saatossa ollut, viimeksi vuonna 1980. Silloisessa Velkuan kunnassa pidettiin sopuvaalit, mutta sen jälkeen niitä ei ole ollut.

Otetaan vielä toinen skenaario: Miten kuntavaaleissa toimitaan silloin, jos useiden ehdokkaiden listalta koko kunta äänestääkin vain samaa viittä ehdokasta?

- Kyllä siitä vaalitulos saadaan aikaiseksi. Ääniä saamattomillekin ehdokkaille pystytään laskemaan vertausluku. Vertauslukujen mukaan paikat sitten jakaantuvat. Valtuutetut saataisiin valittua, Arto Jääskeläinen kertoo.