Hyppää sisältöön

Vihreä hypetys hävisi ennen kuntavaaleja

Mikkeliläinen Veli Liikanen nousee uutena vihreänä Mikkelin kaupunginvaltuustoon. Veli on tyytyväinen omaan äänisaaliiseensa, mutta valtakunnan tulos oli pettymys.

Mikkelin uusi valtuutettu Vihreiden Veli Liikanen. Kuva: Jouni Kirvesmies / Yle Etelä-Savo

Presidentin vaaleissa hypetettiin Pekka Haavistoa, mutta kuntavaaleissa hypetys hävisi jonnekin.

- Kyllä siitä hypestä jäi käteen jotain hyvääkin, kuten uusia toimijoita paikallisiin Vihreisiin ja heistä saatiin uusia ehdokkaita. He ovat meille tosi tärkeitä, hienoa kun saatiin ihmiset aktivoitumaan, tuumaa Veli Liikanen.

Kaupunkivihreät jäivät kotiin

Liikasen mieleen nousee kaksi erityistä asiaa, jotka vetivät Vihreiden kannatusta alaspäin. Äänestysprosentti jäi katastrofaalisen alas ja se on huono asia Vihreille. Vihreillä on paljon sellaisia äänestäjiä, jotka ovat epävarmoja kannastaan - ja nuoria.

Maaseudulla äänestäminen oli aktiivisempaa kuin kaupungeissa. Vihreät eivät saaneet kaupungeissa asuvia äänestäjiään liikkeelle.

Toinen asia joka pisti Veli Liikasen sillmään oli se, että liitoskunnissa Suomenniemellä ja Ristiinassa äänet keskitettiin kolmelle suurimmalle puolueelle ja siten pelattiin varman päälle, minkä seurauksena Vihreät kärsivät tappion. Ristiinasta nousi kuitenkin yksi vihreä Mikkelin valtuustoon, Mikko Siitonen.

Äänestysprosentti kauhistuttaa

Veli Liikasen mielestä yhteisiin asioihin pitää vaikuttaa muulloinkin kuin vain vaalipäivänä. Hän toivoo myös, että valtuutetut olisivat aktiivisesti yhteydessä äänestäjiin myös vaalien välillä. Silloin eri asiat saadaan kuuluviin myös valtuustossa.

- Tärkeille asioille pitää tehdä myös jotain valtuustojen ulkopuolellakin, toteaa Veli Liikanen. Se vaatii vain aktiivisempaa otetta ihmisiltä. Kuntavaalien äänestysprosentti hämmästyttää, kummastuttaa ja kauhistuttaa.

Veli Liikaselle tärkeimmät asiat politiikassa ovat ympäristön hyvinvointi ja tasa-arvo.

-Valtuustossa tulen ajamaan vahvasti avoimuutta asioiden hoidossa, varmistaa Veli Liikanen.