Päijäthämäläisten valtuutettujen ikähaitari on laaja

Päijät-Hämeen valtuustojen ikäjakauma vaihtelee kahdeksantoistavuotiaista kahdeksankymppiseen. Nuorimmat valtuutetut tulevat Sysmästä ja Kärkölästä.

Kuntavaalit 2012
Nuorisoa Kampin keskuksessa.
Yle

Sysmässä ja Kärkölässä uuteen valtuustoon valittiin molemmissa yksi 18-vuotias. Sysmässä 18-vuotiaan perussuomalaisen Ville Moisasen lisäksi valtuustoon nousi 19-vuotias Miina Pylkkänen Keskustasta.

Kärkölässä valtuustoon valittiin SDP:n riveistä 18-vuotias Joni Orre. Hollolassa nuorin uusi kuntavaltuutettu on Kokoomuksen 19-vuotias Ville Holopainen.

Yli 70 vuotiaita valittiin Päijät-Hämeestä 15 kunnanvaltuustoon. Lahdesta neljä ja Asikkalasta kolme. Päijät-Hämeen vanhin kunnanvaltuutettu on 79-vuotias Lahden Vihreiden Onerva Vartiainen.

Lahdessa valtuuston kuopuksena pysyy tulevallakin kaudella SDP:n Eero Vainio. 25-vuotias Vainio on valittiin keväällä puolueensa kolmanneksi puheenjohtajaksi.

Varasijalta kokemusta

Nuorimpien ehdokkaiden joukossa Lahdesta Kokoomuksen listoilta valtuustoon pyrkinyt Eetu Sutinen pääsi varasijalle ja on tyytyväinen.

- Olisihan se mukavaa, jos jostakin lautakunnasta paikka irtoaisi. Ja ensi vaaleissa taas ehdolle vähän kokeneempana.

19-vuotias Sutinen kertoo olleensa kiinnostunut yhteiskunnallisista asioista jo yläasteella.

- Päätös, että lähden ehdokkaaksi syntyi kuitenkin tosi nopeasti, vain pari viikkoa ennen kuin listat lyötiin kiinni. Kuulin mahdollisuudesta kaveriltani, joka myös oli ehdokkaana.

Eetu Sutinen ymmärtää myös niitä, jotka jättivät äänestämättä.

Toiset ovat vain aktiivisempia kuin toiset

Eetu Sutinen

- Joitakin kavereitani ei vain kiinnosta, he kokevat ettei se hyödytä. Ja on niitäkin, jotka olivat innoissaan menossa äänestämään, mutta eivät jostain syystä sitten ehtineet.

Ei nuorennusta äänestysikärajaan

Sutisen mukaan 18-19 -vuotiaat eivät välttämättä jaksa kiinnostua muiden asioista vaan ajattelevat, että kunhan omat asiat olisivat jotenkin kunnossa.

- Tämän ikäiset elävät monenlaisten muutosten aikaa.

Politiikkaa ei Sutisen mukaan voi syyttää vaikeaselkoisuudesta.

- Jos vaan vähän viitsii nähdä vaivaa ja ottaa selvää asioista niin on kartalla. Toiset ovat vain aktiivisempia kuin toiset.

Presidentinvaalit kiinnostivat Sutisen mukaan myös nuoria kuntavaaleja enemmän siksi, että Haaviston ja Niinistön välillä oli selvä jännite ja vastakkainasettelu.

- Ehkä kuntavaalit jäävät hahmottomiksi eikä tiedetä, mitä valtuustoissa todellisuudessa edes päätetään.

Äänestysikärajaa Sutinen ei 16 vuoteen alentaisi.

- 18 vuotta on ihan hyvä, täysi-ikäisyyden myötä tulee muutakin vastuuta. Jos itseänikin muistelen, niin 16-vuotias ei ole vielä kypsä tekemään päätöksiä.

Korjattu 29.10. klo 21.15: Kunnanvaltuutetun nimi on Ville Moisanen, ei Moilanen kuten jutussa aiemmin luki.