Keskusta rynnisti kokoomuksen ohi yrittäjävaltuutetuissa

Perussuomalaisetkin saivat läpi paljon yrittäjäehdokkaita

Kuntavaalit 2012

Kokoomus ei olekaan enää suosituin yrittäjäpuolue kunnanvaltuustoissa yrittäjävaltuutettujen määrällä mitattuna. Eilen pidetyt kuntavaalit jytkäyttivät valtuustoihin eniten keskustalaisia yrittäjäehdokkaita, kun kokoomus on ollut tähän asti selvä ykkönen.

Suomen Yrittäjien laskelman mukaan 38 prosenttia yrittäjävaltuutetuista eli 725 liehuttaa nyt keskustan lippua, nousua kuusi prosentiyksikköä edellisvaaleista.

Kokoomus taas näytti miinusta peräti kymmenen prosenttiyksikköä. 32 prosenttia yrittäjävaltuutetuista eli 599 tuli valituksi kokoomuksen listoilta.

Edellisen kerran keskusta oli ykkönen yrittäjävaltuutettujen määrässä vuoden 2000 kuntavaaleissa.

Perussuomalaiset on toinen huima nousija yrittäjäehdokkaiden joukosta. Yrittäjävaltuutetuista 14 prosenttia (263) istuu jatkossa perussuomalaisten istumapaikoilla valtuustoissa, kun heitä aiemmin oli neljä prosenttia.

Sdp:n yrittäjäehdokkaita meni läpi entiseen malliin (106), kuutisen prosenttia. Muille puolueille jäi pienet osuudet.

Kaikkiaan yrittäjien osuus kunnanvaltuutetuista nousi pari prosenttiyksikköä edellisvaaleista, 19,5 prosenttiin. Yrittäjätaustaisia valtuutettuja istuu Suomen valtuustoissa jatkossa yhteensä 1 892. Se on 90 yrittäjää enemmän kuin nykyvaltuustoissa. Määrä siis nousi, vaikka kunnanvaltuutettujen kokonaismäärä laskee muuten uusissa valtuustoissa lähinnä kuntaliitosten vuoksi.

Yrittäjät saivat himoitsemansa jytkyn.

- Suomen Yrittäjien tavoite toteutui, yrittäjäjytky tuli, iloitsee Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala.

Kujala ei usko keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän yrittäjätaustan ratkaisseen keskustan nousua suosituimmaksi yrittäjäpuolueeksi.

- Keskustalla oli vain nyt hyviä yrittäjäehdokkaita, jotka menivät läpi, Kujala arvioi.