Maahanmuuttajat löysivät kuntavaalit

Aiempaa useampi maahanmuuttaja pääsi läpi kuntavaaleissa. Monikulttuurijärjestö Moniheli arvioi, että myös maahanmuuttajien äänestysvilkkaus olisi noussut.

Kotimaa

Suomessa on tällä hetkellä noin 137 000 äänioikeutettua, joilla ei ole Suomen kansalaisuutta. Viime kuntavaaleissa heidän äänestysprosenttinsa oli 19,6, mikä on muihin pohjoismaihin verrattuna matala. Monikulttuurijärjestö Monihelin tavoite on, että näissä vaaleissa äänestysprosentti olisi noussut reilusti päälle 20:n. Järjestö on jakanut tietoa äänestämisestä vapaaehtoisten avulla.

Tarkat luvut valmistuvat vasta loppuviikosta, mutta projektityöntekijä Linus Atarah arvioi, että viitteitä äänestyksen vilkkaudesta on jo saatu.

- Enemmän maahanmuuttajia on valittu, ja se tarkoittaa, että he ovat saaneet enemmän ääniä maahanmuuttajilta. Heidän olisi vaikea päästä läpi ilman maahanmuuttajien ääntä, Atarah kertoo.

Kaikkiaan maahanmuuttajataustaisia henkilöitä oli vaaleissa ehdolla yli 400. Läpipäässeitä on eri puolilla Suomea, esimerkiksi Joensuussa, Jyväskylässä, Oulussa ja pääkaupunkiseudulla.

Osassa maata maahanmuuttajaehdokkaat aiheuttivat ristiriitaisia tunteita. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla maahanmuuttajat toivat puolueilleen yhteensä tuhansia ääniä. Pohjois-Karjalassa Lieksassa puolestaan SDP menetti kolme valtuustopaikkaa ja laittoi sen ehdokasasettelun piikkiin.