Baltian kaasuverkot esillä pääministerikokouksessa

Baltian maiden kaasuverkot pyritään yhdistämään Keski-Eurooppaan erityisen EU-hankkeen avulla.

talous
Andrus Ansip
Viron pääministeri Andrus AnsipYle

Pohjoismaiden ja Baltian maiden pääministerit ovat maanantaina keskustelleet Helsingissä mahdollisuuksista vähentää riippuvuutta Venäjän energiatarjonnasta.

Baltian maiden kaasuverkot pyritään yhdistämään Keski-Eurooppaan erityisen EU-hankkeen avulla. Hankkeeseen liittyy nesteytetyn maakaasun jakeluun soveltuvan terminaalin rakentaminen Itämeren itäiselle rannikolle. Viron pääministerin Andrus Ansipin mielestä Baltian maiden ei pidä riidellä keskenään maakaasuterminaalin sijoituspaikasta.

- Haluamme halvempaa maakaasua, ja Viro hyväksyy minkä tahansa sijoituspaikan, joka tarjoaa meille todella edullista maakaasua. Nyt on käynnissä selvitystyö terminaalin sijoituspaikoista ja jos tutkimuksen jälkeen parhaaksi paikaksi katsotaan Suomi, me hyväksymme sen. Aivan yhtä hyvin terminaalin voi sijoittaa esim. Latviaan.

- Tietysti on kilpailua asiasta, mutta LNG-terminaalin sijoitus ei ole Virolle tärkein asia. Jos taas Viro tarjoaisi halvinta kaasua koko alueelle, olemme valmiit toimimaan projektin isäntinä, Ansip myös sanoi.