D-vitamiinijahti käynnissä laajalla rintamalla

Apteekit ja kaupat vakuuttavat asiakkaille, että vitamiinien laatu on sitä mitä luvataan. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

Kotimaa
Jauhettua d-vitamiinitablettia tutkitaan laboratoriossa.
Murskattua d-vitamiinitablettia tutkittiin Itä-Suomen yliopiston kansanterveystieteen ja kliinisen ravitsemustieteen yksikössä. Yle

Kohua herättänyt Itä-Suomen yliopistossa tehty D-vitamiinipitoisuustutkimus on käynnistänyt ennennäkemättömän D-vitamiinien jahdin. Ravintolisien D-vitamiinipitoisuuksia perätään nyt elintarvikevirasto Eviran lisäksi apteekin ja kaupan toimesta. Apteekkariliitto ja kauppa haluavat omilla selvityksillään vakuuttaa asiakkaille, että myynnissä olevien vitamiinien laatu on sitä mitä tuoteselosteessa luvataan.

Elintarvikevirasto Evira pyysi heti tutkijoilta analyysiselvitystä, kun Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus paljasti, että D-vitamiinipurkeissa on vähemmän vitamiineja kuin tuoteselosteessa kerrotaan. Evira kehotti samalla kuntien valvontaviranomaisia tarkistamaan ravintolisäyritysten omavalvontatiedot.

Apteekki veti jopa myynnistä kehnon tuloksen saaneita valmisteita. Nyt myyntiin on palautettu joitakin eriä, joista Apteekkariliitto on saanut valmistajien tai valmistuttajien analyysitodistuksen. Myynnistä pidetään pois D-vitamiineja, joista Apteekkariliitto odottaa edelleen selvityksiä.

Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen uskoo jo nyt, että D-vitamiinikohu tiukentaa apteekin myyntiin pääsevien ravintolisien seulontaa ja laadunvarmistusta.

Apteekin kanssa ravintolisien myynnistä kilpaileva kauppa on aloittanut myös omat selvityksensä. Esimerkiksi S-kauppa on pyytänyt valmistajien selvitykset myynnissä olevista kehnon tuloksen saaneista tuotteista. S-ryhmän päivittäistavarakaupan tuotelaatuohjausyksikön päällikkö Marjatta Väisänen sanoo, ettei heidän kaupoissaan ole myynnissä tuotteita, joista tutkimus sanoi D-vitamiinin kokonaan puuttuvan.

Heikoksi kerrottujen tuotteiden valmistajilta on saatu parempia analyysejä ja osasta tuotteista odotetaan vielä tuloksia.

Väisäsen mukaan vasta kaikkien selvitysten valmistuttua päätetään, että vetääkö kauppa myynnistä mahdollisesti joitakin tuotteita.

Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen.