1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. terveys

Tutkimus: rintasyöpää hoidetaan liian herkästi

Tuore brittiläinen tutkimus osoittaa, että naisten rintasyöpäseulonnoissa hoidetaan herkästi myös kasvaimia, joista ei ole vaaraa.

terveys

Yli 50-vuotiaiden naisten rintasyöpäseulonnat säästävät ihmishenkiä, mutta seulonnoilla on myös kääntöpuoli. Tuoreen brittiläisen tutkimuksen mukaan jokaista rintasyövältä pelastettua naista kohden noin kolme naista ylidiagnosoidaan. Ylidiagnosointi tarkoittaa, että naisia hoidetaan turhaan, koska kasvain ei uhkaa heidän henkeään.

Esimerkiksi Isossa-Britanniassa valtio tarjoaa rintasyöpäseulonnan 50-70-vuotialle naisille kolmen vuoden välein. Tutkijoiden mukaan Ison-Britannian ohjelma pelastaa vuosittain noin 1 300 naista, mutta noin 4 000 naista hoidetaan turhaan.

Lisäksi tutkijat muistuttavat seulontojen toisesta ongelmasta, eli vääristä hälytyksistä. Kyse on esimerkiksi koepaloista ja muista testeistä, jotka tehdään epäilyttävän mammografia-tuloksen perusteella. Tutkimus ei keskittynyt vääriin hälytyksiin.

- Jotkut kasvaimet eivät aiheuta vaaraa, mutta valitettavasti emme vielä osaa sanoa, mitkä ovat vaarallisia ja mitkä vaarattomia, sanoo Harpal Kumar Cancer Research U.K. -järjestöstä.

Tutkijat arvioivat, että vuosittain noin prosentti kaikista seulotuista, eli noin 3 000 naista, saavat kemoterapia-, leikkaus-, tai sädehoitoa kasvaimeen, joka ei koskaan ole heille vaaraksi.

Tutkimuksen tulokset julkaistiin tiistaina Lancet-lehdessä. Tutkimus analysoi tuloksia Kanadassa, Ruotsissa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa tehdyistä tutkimuksista.

Rintasyöpä ja sen hoito ovat herkkiä aiheita ja jopa asiantuntijoiden ja eturyhmien mielipiteet menevät ristiin.

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi