Valtuustojen nuorimmatkin liitoksia vastaan

Meri-Lapin kuntien uusien valtuustojen nuorimmat valtuutetut eivät suhtaudu kuntaliitoksiin vanhempia valtuutettuja suopeammin.

Tornion valtuustoon äänikuningattarena päässyt keskustan Katri Kulmuni. Kuva: Kyösti Vaara / Yle

Jyrkimmin kuntaliitoksia vastustavat keskustalaiset. Tornion, Simon ja Ylitornion nuorimmat valtuutetut tulivat valituiksi keskustan listoilta ja jokainen heistä vastustaa liitoksia.

Nuorin on jyrkin

Kaikkein jyrkin kanta on Tornion ja koko alueen nuorimmalla läpimenijällä, Katri Kulmunilla.

- Tornion näkövinkkelistä suuri Meri-Lapin kuntaliitos ei tällä hetkellä vaikuta järkevältä. Me pärjäämme toistaiseksi paremmin itsenäisenä, Kulmuni sanoo.

Kulmunin mukaan myöskään pienempi kuntaliitos ei näytä Tornion näkökulmasta toistaiseksi järkevältä.

Samoilla linjoilla on Simon nuorin valtuutettu, Piia Marttila keskustasta.

- Tällä hetkellä ei kuntaliitoksille. Mielellään lisätään kuntien välistä yhteistyötä, ennen kuin lähdetään liittämään kuntia yhteen. Suurkunta ei ole ensisijainen tavoite, Marttila.

Itsenäinen kunta on tavoitteena myös Ylitornion nuorimmalla valtuutetulla, keskustan Heli Syväjärvellä.

- Sitähän ei tiedä, kuinka valtakunnan tasolta tulee erilaisia pakotteita ja mihin se sitten johtaa. Mutta näillä näkymin mieluummin jatkaisin näin, että Ylitornio säilyy itsenäisenä kuntana ja teemme yhteistyötä naapurikuntien kanssa, Syväjärvi sanoo.

Muiden puolueiden nuoret vähemmän jyrkkiä

Meri-Lapin kuntien loput kolme nuorinta valtuutettua eivät ole keskustasta, mikä näkyy siinä, että kielteinen suhtautuminen kuntaliitoksiin loivenee ja liitokselle löytyy jopa kannatusta.

Tervolan nuorin valtuutettu, demareiden Niina Oinas, kannattaa kunnan itsenäisyyttä, mutta portti liitokseen on ehkä hiukan raollaan.

- Kuntaliitos on nyt ajankohtainen asia. Siihen on monia näkökantoja. Oma kunta on itsellle tärkeä. Tällä hetkellä en olisi lähdössä liitoksiin. Mitään ei voi kuitenkaan taata. Mitä tulevaisuudessa on edessä. Tällä hetkellä pyrimme tekemään töitä sen eteen, että kaikki palvelut säilyvät Tervolassa, Oinas sanoo.

Keminmaan nuorin valtuutettu, kokoomuksen Ville Ylianunti, suhtautuu kuntaliitoksiin kaksijakoisesti.

- Kun Säkkisen esityksestä äänestettiin kaksi vuotta sitten, niin annoin kielteisen kannan. Mutta ei ollut täystyrmäys, vaan jatkoselvittelyjä aikaansaava hylkäys. Toivoisin, että kuntarajoja ei tarvitsisi rikkoa, mutta kuntien menoja kasvattavia päällekkäisiä palveluja karsittaisiin, kuitenkin koskematta esimerkiksi koulupuoleen, Ylianunti muotoilee.

Kemistä ainoa liitoksen kannattaja

Meri-Lapin kuntien ainoa nuorin valtuutettu, joka suoralta kädeltä kannattaa kuntaliitosta, löytyy Kemistä. Hän on vasemmistoliiton Kati Tervo.

- Itse olen kuntaliitosten kannalla. Meidän alueemme on lyhyiden välimatkojen päässä. Mielestäni hallintoja tulisi yhdistää, ja kohdentaa sieltä varoja kuntalaisten palveluihin ja palveluiden kehittämiseen, Tervo sanoo.

Liitoksia vastustavalla keskustalla on enemmistö

Meri-Lapin nuorimmat valtuutetut eivät siis tuo uusia näkemyksiä kuntaliitoksiin. Enemmistö vastustaa liitoksia ja alueen suurimmassa vallankäyttäjässsä keskustassa vastustus on suurinta.

Keskustalla on puolessa alueen kunnista yksinkertainen enemmistö, joten kuntaliitosten torppaus on todennäköistä myös tulevaisuudessa. Tosin keskustasta on ennenkin loikattu muihin ryhmiin kesken vaalikauden.