Maahanmuuttajien asiat paremmin esille valtuustoissa

Pääkaupunkiseudun valtuustoihin nousi kuntavaaleissa useita uusia maahanmuuttajataustaisia päättäjiä. Äänisaaliin uskotaan johtuvan maahanmuuttajien entistä suuremmasta äänestysvilkkaudesta.

Kuntavaalit 2012
Fatbardhe Hetemaj juhlii Kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingissä.
Fatbardhe Hetemaj (oik.) juhli Kokoomuksen vaalivalvojaisissa Helsingissä sunnuntaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingissä valtuustoossa aloittavat uusina muiden muassa vuoden pakolaisnaisiksi valitut Fatbardhe Hetemaj (kok.) ja Nasima Razmyar (sd.). Vantaalla paikan sai demareiden listoilta Faysal Abdi ja Espoossa Ali Abdirahman.

Somaliassa syntyneelle Abdirahmanille läpipääsy oli unelmien täyttymys. Hän on työskennellyt vuosia kirjastossa ja haluaakin parantaa valtuustokaudellaan kirjastojen palveluja. Ensisijaisesti Abdirahman kuitenkin vakuuttaa ajavansa nuorten asioita.

- Päätavoitteenani on ehkäistä nuorten syrjintää. Nuorison pitää saada joko koulutus tai työpaikkoja. Yritän myös saada tiloja alle 30-vuotiaille ja tietysti hyvinvointia lapsiperheille.

Äänet muilta maahanmuuttajilta

Pääkaupunkiseudun maahanmuuttajia kannustettiin ennen vaaleja käyttämään äänioikeuttaan muun muassa yhteisellä ennakkoäänestystempauksella Helsingissä.

Edustan valtuustossa maahanmuuttajia.

Abdirahman Ali

Tempauksen järjestänyt monikulttuurijärjestö Moniheli arvioi tuolloin, että yhä useammat maahanmuuttajaehdokkaat lisäävät kiinnostusta vaaleihin.

Vaikka virallisia tietoja maahanmuuttajien äänestysvilkkaudesta ei vielä ole saatavilla, arvioidaan Monihelissä, että nousua viime kuntavaalien 19,6 prosentista on tapahtunut.

Myös Ali Abdirahman uskoo, että hänen äänensä tulivat ennen kaikkea somaleilta ja muilta maahanmuuttajilta.

- Yleisten asioiden lisäksi tavoitteenani on edistää maahanmuuttoa, koska edustan valtuustossa maahanmuuttajia, Abdirahman toteaa.