1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Suomenlapinkoira Tepi - lempeä sankari

Tepi jäi odottamaan hankeen tuupertuneen vanhuksen viereen kunnes apu ehti paikalle. Kennelliitto palkitsee koiran joulukuussa mitalilla.

luonto
Tepi ottaa rennosti, Kukka katsoo miten se onnistuu. Mukana myös Piia Aarniosalo ja Inkeri Vesala.
Tepi ottaa rennosti, Kukka katsoo miten se onnistuu. Mukana myös Piia Aarniosalo ja Inkeri Vesala.Satu Haapanen / Yle

Tepi on avioerokoira. Sen alkuperäinen isäntäpari erosi ja koiralle etsittiin uusi koti. Mikkeliläiset Piia Aarniosalo ja Inkeri Vesala ottivat urakan puoliksi. Nyt Tepi elää ihanaa koiranelämää, se käy hemmoteltavana vuorotellen Piian ja Inkerin kodeissa.

Uudet emännät ovat vilpittömän ihastuneita uuteen osa-aikaiseen perheenjäseneen. Ja mitäpä muutakaan, kun talouteen tulee fiksu, kaunis, mukava, miellyttämisenhaluinen ja sankarillinen olento.

Eipä silti: uusi perheenjäsenkin tuntuu olevan tyytyväinen järjestelyyn. Kun pääsee elämään hemmotellun lemmikin elämää vuorotellen kahdessa perheessä, valittamista ei totisesti ole.

Tepi vahti hankeen tuupertunutta vanhusta

Sankarin tarina alkaa ihan tavallisesta aamulenkistä Piia Aarniosalon isän kanssa. Tepi saa kulkea aamulenkillä haja-asutusalueen hiljaisella tiellä vapaana ulkoiluttajan vierellä. Viime tammikuun aamuna Tepi kuitenkin lähti ulkoiluttajan viereltä ja poikkesi läheiseen pihaan.

Tepi ei suostunut tulemaan takaisin, ei haukkunut, tuuhea häntä vain vilkkui hangen takana. Ulkoiluttaja lähti lopulta katsomaan, mikä koiraa pidätteli. Tepi vahti hankeen tuupertunutta mökin asukasta.

Vanhukselle tuli sairaalareissu, Tepi sai asiaankuuluvat kehut toiminnastaan.

Piia Aarniosalo haki Suomen Kennelliitolta sankarikoiramitalia, teki kirjallisen hakemuksen ja lokakuussa liitto hyväksyi hakemuksen. Tepi saa mitalinsa joulukuussa.

Tepi ja Kukka - kavereita aina

- Tepi on luonnoltaan äärimmäisen ystävällinen ja aika nöyrä, kuvailevat Piia ja Inkeri sankaria.

- Se on hyvin sopeutunut monien ihmisten kanssa elämiseen.

Piia kertoo, että Tepin tullessa perheeseen se haki paikkaansa ja koetteli kuka on lauman johtaja. - Nyt sellaista ei enää huomaa. Se on aina onnellinen päästessään meistä kumman tahansa luokse.

Inkeri Vesalalla on toinenkin koira, suomenlapinkoira sekin. Kukka-koira on puolitoistavuotias.

- Kukka on hupakko enemmän kuin Tepi. Koirat tulevat erittäin hyvin toimeen. Alkuun, kun Kukka oli pienempi ja riehakkaampi, Tepi tuntui olevan tyytyväinen päästessään rauhaan Piian luokse, koska siellä ei ollut muita koiria.

Lue seuraavaksi