Perussuomalaiset rynnivät valtaan Uuraisilla

Uuraisilla perussuomalaisista tuli suurin valtuustoryhmä ja Kihniön ohella Suomen perussuomalaisin kunta. Ääniharava Toimi Kankaanniemi uskoo, että sopu säilyy valtuustossa valtasuhteiden vaihtumisen jälkeenkin.

Kuntavaalit 2012
YLE Keski-Suomi / Jarkko Riikonen

3500 asukkaan Uuraisilla suurimmat käänteet politiikan kentällä koettiin ennen vaaleja, kun entinen ministeri Toimi Kankaanniemi vaihtoi kristillisdemokraatit perussuomalaisiin. Vaaleissa hän veti äänillään valtuustoon perussuomalaisten enemmistön.

Sopu jatkuu valtasuhteista riippumatta

Uuraisilla valtuustoon valittiin peräti kahdeksan perussuomalaista. Entinen valtapuolue Keskusta jäi kuuteen paikkaan. Perussuomalaisten ääniharava Kankaanniemi sanoo, että kaiken lähtökohtana oli hyvä ehdokaslista.

- Meillä oli 14 ehdokasta ja naisia. Valtuustoonkin tuli viisi naista, kun esimerkiksi keskustalla ei ole yhtään.

12 vuotta Uuraisten puheenjohtajana toiminut Kankaanniemi uskoo sovun säilyvän kunnan valtuustossa valtasuhteiden vaihtumisen jälkeenkin.

- Täällä ei ole ollut mitään kovin pahaa vääntöä. Perusterveydenhuollon ratkaisuista pari kolme vuotta sitten oli jonkinmoinen vääntö, mutta teimme mielestäni viisaan ratkaisun silloinkin ja uskon, että nytkin tässä salissa kokoontuu 21 valtuutettua, jotka kaikki ajavat kunnan parasta ja yhteisymmärrys varmasti löytyy. Emme me täällä ole riitelevää porukkaa, Kankaanniemi kertoo.

Uuraisilla halutaan pysyä itsenäisenä

Uurainen ja Kihniö ovat nyt Suomen perussuomalaisimmat kunnat. Uutinen ei herätä Uuraisten raitilla suuria intohimoja.

Emme me täällä ole riitelevää porukkaa.

Toimi Kankaanniemi

- En oikein osaa sanoa siihen mitään, Mirja Hiekkanen toteaa.

- Ainakin toivotaan että jokin muuttuu, Impi Niininen puolestaan kommentoi.

Muutosta vanhaan odotetaan, mutta yksi asia saisi kuntalaisten mielestä säilyä ennallaan.

- Toivottavasti Uurainen pysyy Uuraisena, ettei liittyisi Jyväskylään, Bertta-Helena Paananen painottaa.

Tässä asiassa luottamusmiehet ovat kuntalaisten kanssa samoilla linjoilla.

- Kyllä minä uskon, että meillä nyt uusikin valtuusto on sitä mieltä, että meidän palvelut ja ihmisten elinolot säilyvät parhaimpana, jos Uurainen jatkaa itsenäisenä. Pyrimme siihen kaikin mahdollisin keinoin, myös painostusta tuonne Helsingin päähän, Kankaanniemi lupaa.