Belgialaista näkökulmaa Joensuun valtuustoon

Pohjois-Karjalassa oli kunnallisvaaleissa ehdolla aiempaa enemmän maahanmuuttajaehdokkaita. Silti valtuustopaikkaan ylsivät vain joensuulainen Alain Minguet (vihr.) ja tohmajärveläinen Julia Simonen (sd.). Minguet on kautta aikain ensimmäinen maahanmuuttajataustainen valtuutettu Joensuussa.

Kotimaa
Monikulttuurisuusyhdistyksen puheenjohtaja Alain Minguet.
YLE / Ari Haimakainen

Maahanmuuttajia valittiin kunnanvaltuustoihin odotettua vähemmän Pohjois-Karjalassa. Maakunnassa oli kuntavaaleissa ehdolla ennätysmäärä maahanmuuttajataustaisia henkilöitä, yhteensä yli 30. Koko maassa maahanmuuttajataustaisia ehdokkaita oli noin 400.

Pohjois-Karjalassa valtuustopaikan saivat vihreiden Alain Minguet Joensuussa ja demareiden Julia Simonen Tohmajärvellä. Belgiasta kotoisin oleva Minguet on ensimmäinen maahanmuuttajataustainen kaupunginvaltuutettu Joensuussa.

- Tuntuu mukavalta päästä valtuustoon ja olla ensimmäinen maahanmuuttajavaltuutettu. Toisaalta on vähän surullista, ettei valtuustossa ole aikaisemmin istunut maahanmuuttajaa. Mutta nyt se, että on edes yksi, joka yrittää saada asioita etenemään, on hyvä asia.

Belgiasta ja muista maista vinkkejä

Suomeen vuonna 2005 muuttaneen Minguet'n vaaliteemoina olivat kuntavaaleissa yhdenvertaisuus, liikenne ja maahanmuuttajatyö. Joensuu voisi hänen mielestään ottaa jossain asioissa oppia Minguet'n kotimaasta Belgiasta ja monista muistakin maista.

- Esimerkiksi terveyspalvelut ovat varsin eri tavalla järjestettyjä. Belgiassa järjestelmien ylläpito on kevyempää ja maaseudulla on helpompi päästä lääkäriin. Suomessa minun on ollut vaikea päästä lääkäriin tai, että aina on vastaanotolla uusi lääkäri, jolle pitää selittää asiat uudelleen. Perhe- tai omalääkäriltä saisi parempaa palvelua, Minguet toteaa.

Maahanmuuttajaehdokkaat ovat aiheuttaneet maakunnassa ristiriitaisia tunteita. Lieksassa SDP:n kunnallisjärjestöstä on arvioitu, että puolueen äänestäjiä karkotti maahanmuuttajaehdokkaiden mukanaolo ehdokaslistalla. SDP menetti Lieksassa kolme valtuustopaikkaa. Lieksassa kokoomuksen maahanmuuttajaehdokas Abdi Jamal ylsi 1. varavaltuutetuksi.