Nuorisosäätiön entinen asiamies: Ostimme salaista tietoa Vihriälältä

Helsingin käräjäoikeus alkoi käsitellä tiistaina Nuorisosäätiön sekä Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen entisen puheenjohtajan Jukka Vihriälän lahjussyytteitä. Nuorisosäätiön entinen asiamies kertoi yllättäen oikeudessa, että säätiö käytännössä osti Vihriälältä tietoja. Vihriälä kiistää Heikkisen väitteen.

Jukka Vihriälä Nuorisosäätiön rikosjutun pääkäsittelyssä Helsingissä lokakuun alussa. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Nuorisosäätiön vaaliraha-oikeudenkäynnissä alkoi tiistaina niin sanotun lahjushaaran oikeuskäsittely. Nuorisosäätiön kahdelle entiselle asiamiehelle ja Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen entiselle puheenjohtajalle ja keskustan entiselle kansanedustajalle Jukka Vihriälälle vaaditaan rangaistuksia lahjusrikoksista.

Valtionsyyttäjien mukaan Nuorisosäätiöstä lahjottiin Jukka Vihriälää, koska Vihriälä toimi Raha-automaattiyhdistyksen hallituksen puheenjohtajana. Syyttäjien mukaan lahjonta tapahtui käytännössä niin, että Nuorisosäätiö kustansi Vihriälälle Tallinnan matkoja ja osti ylihintaan tauluja.

- Kyse oli systemaattisesta yhteistyöstä ja vaalituen antamisesta. RAY antoi tukia Nuorisosäätiölle miljoonia euroja ja säätiö halusi pitää suhteet tukien antajatahoon hyvällä tolalla, valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen totesi tiistaina oikeudessa.

Vihriälälle vaaditaan kovaa rangaistusta

Kaksi valtionsyyttäjää vaatii Jukka Vihriälälle vähintään kahden ja puolen vuoden pituista ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä lahjuksen ottamisesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Vihriälä itse ei tiistaina oikeudessa ollut paikalla. Vihriälän asianajaja Esa Mäntynen ei halunnut kommentoida Vihriälän syytteitä medialle. Oikeudessa Mäntynen totesi, ettei Vihriälän toiminta RAY:ssa ja Nuorisosäätiössä poikennut hänen muista rooleistaan.

- Vihriälä oli poliitikko. Vaalit ja vaalituen kerääminen olivat osa hänen työtään. Vihriälä on toiminut aivan kuten muutkin poliitikot rahoituksen keräämisessä. Vihriälä ei ole syyllistynyt millään tavoin rikokseen, Vihriälän asianajaja Esa Mäntynen totesi oikeudessa.

Nuorisosäätiön Jorma Heikkinen: Ostimme Vihriälältä salaistakin tietoa

Nuorisosäätiön entiselle asiamiehelle Seppo Pyykköselle vaaditaan sakkorangaistusta lahjuksen antamisesta ja toiselle säätiön entiselle asiamiehelle Jorma Heikkiselle vaaditaan vankeusrangaistusta törkeästä lahjuksen antamisesta.

Syytteiden mukaan Pyykkönen ja Heikkinen syyllistyivät lahjusrikokseen kun olivat tarjoamassa Vihriälälle Tallinnan matkoja ja ostivat tauluja Vihriälältä. Pyykkönen ja Heikkinen vaativat syytteiden kumoamista ja kiistävät syyllistyneensä rikoksiin. Heikkinen kertoi oikeudessa, että Nuorisosäätiön ei tarvinnut lahjoa Vihriälää eikä ketään muitakaan, koska keskustalaisia oli kaikissa niissä tärkeissä paikoissa, joissa käsiteltiin Nuorisosäätiön hakemia tukia asuntorakentamiseen.

Jorma Heikkinen Nuorisosäätiön rikosjutun pääkäsittelyssä Helsingin käräjäoikeudessa 22. lokakuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

- Minun tehtäväni oli rakentaa asuntoja ja minulle oli tärkeää saada tietoa Suomen taloustilanteesta. Vihriälä oli eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen ja sain häneltä tärkeää ja salaistakin tietoa Suomen taloustilanteesta, väitti Jorma Heikkinen oikeudessa.

Vihriälän asianajaja Mäntynen ei halunnut ottaa kantaa Heikkisen esittämään tietojen ostamiseen. Vihriälä kuullaan oikeudessa ensi viikolla.

Oikeus antanee ratkaisunsa asiassa ensi vuoden tammikuussa.

Vihriälä kiistää Heikkisen väitetteen

Jukka Vihriälä kertoo Yle Uutisille, ettei hän koskaan ole antanut salaista tietoa.

- Meillä on ollut luottamuksellisia keskustelua Heikkisen kanssa esimekriksi talousasioista, mutta koskaan en ole antanut salaista tietoa valtiovarainvaliokunnan asioista, sanoo Jukka Vihriälä.