Katainen: Äänestämättömyyttä syytä pohtia kaikkialla

Puolueen puheenjohtaja vertasi kokoomuksen kuntavaalitulosta eduskuntavaaleihin ja tulkitsi näin, että puolueen kannatus oli kasvanut. Kokoomuksen ykköstilasta iloinnut Katainen oli kuitenkin huolissaan vaalien alhaisesta äänestysvilkkaudesta.

politiikka

Kokoomuksen asema suurimpana puolueena ja äänestysaktiivisuuden romahdus nousivat tärkeimmiksi asioiksi kokoomuksen puheenjohtajan, pääministeri Jyrki Kataisen poliittisessa katsauksessa puoluehallitukselle.

Aamulla omilleen puhunut Katainen löysi kuntavaalituloksesta puolueelleen kannatuksen kasvua, vaikka osuus annetuista äänistä kutistuikin verrattuna neljän vuoden takaisiin kuntavaaleihin.

Kuten sunnuntain vaalilähetyksista saattoi todeta, voittajan hymy valaisi kaikkien ääniosuuttaan menettäneiden puolueiden puheenjohtajien kasvoja ja ainoa todellinen voittaja, perussuomalaisten Timo Soini oli kuin maansa myynyt.

Tosiasia kuitenkin on, että perussuomalaisten seitsemän prosenttiyksikön kasvun lisäksi plussaa löytyy vain Piraattipuolueen ja Muutos 2011:n sarakkeista. RKP:lle tulos oli plus-miinus-nolla - kaikki muut puolueet hävisivät vuoden 2008 kuntavaaleihin verrattuna.

Mutta vertailukohdan voi hakea muualtakin - aivan kuten Jyrki Katainen teki puhuessaan aamulla puoluehallitukselleen.

- Nyt täytyy sanoa, että olen niin onnellinen tästä vaalituloksesta. Olen niin onnellinen monesta syystä. Ensinnäkin tietenkin, että meidän arvot saivat näin loistavan kannatuksen. Näitä arvoja kannatti 1,5 prosenttiyksikköä enemmän äänestäjiä kuin eduskuntavaaleissa eli eduskuntavaaleihin verrattuna kannatus nousi 1,5 prosenttiyksikköä, joka on merkittävä muutos.

Kuntavaalivertailussa kokoomus menetti ääniosuudestaan 1,6 prosenttiyksikköä.

Alhainen äänestysinto huolestutti

Vaalitulosta enemmän kokoomusjohtaja pohti alhaista äänestysintoa. 2008 kuntavaaleissa äänestämässä kävi 61,3 prosenttia äänioikeutetuista. Nyt vain 58,2 prosenttia.

Viime vuoden eduskuntavaaleissa vastaava luku oli 70,5 prosenttia ja viime talven presidentinvaaleissa ensimmäisellä kierroksella 71,8 ja toisella 68,8 prosenttia.

Kataisen mukaan äänestysaktiivisuutta - tai pitäisikö sanoa passiivisuutta on syytä pohtia laajasti.

- Tätä äänestämättömyyttä pitää kyllä pohtia kaikkialla, mistä johtuu että presidentinvaaleissa koetaan suurta halua äänestää, mutta paikallisten palvelujen järjestämisen vaaleissa - kuntavaaleissa - halu vaikuttaa on huomattavasti pienempi, pohti Katainen.