Kasari vaan oli ihanin ja karmein

Järkyttävät vaatteet, huvittavat pop-kappaleet, huonot elokuvat ja taloudellinen niukkuus eivät muistu mieleen, kun toimittaja Tanja Perkkiö muistelee 80-lukua. Miten voisivatkaan, koska kaikki kasari on parasta!

1980-luku
nuori 80-luvulta
Tanjaa naurattaa niin kuvassa, kuin kuvaa katsellessa. Oi niitä aikoja.Tanja Perkkiö

80-luvun nostalgia on suosittua. Vanhemmat tietysti nyt nauravat, että mitä hiton nostalgista juuri äsken eletyssä ajassa on, mutta kuulkaa, suureksi järkytykseksenne ja etenkin omaksi järkytyksekseni voin todeta, että 80-luvun alusta on jo yli 30 vuotta. On! Ja niin ovat nuoretkin jo nykyään vanhoja.

Kahdeksankymmenluvusta on niin kauan, että sille voi lempeästi nauraa, mikä on nostalgisoinnin ydin. Emme muista kerrostalon kellarin kerranviikossa-saunavuoroa emmekä sen olleen ainoa peseytymisemme viikon aikana, emmekä muista aina automatkoilla hajonnutta Fiat 128:a.

Muistamme Lux-palasaippuan tuoksun, magneettipenaalin, Eriksonin pastellivihreän puhelimen, National Panasonic-kasettisterot, Edmonton Oilersin putkikassin ja Moskovan olympialaisten Mishka-karhun, joka oli ihana.

80-luku pursusi kaikkea ihanaa, kuten papiljotit päässä Transit-kimppakyydillä kauppaan menneet äidit, merkkareiden tulon irtokarkkikauppaan, Suosikin keskiaukeaman kaksipuoliset jättijulisteet ja niin kuumat kesät, että hulavannetta saattoi pyörittää auringonpaisteessa satiinishortseissa jopa viisi tuntia.

Mikä nyt olisi paremmin kuin ennen?About kaikki. Ja silti ei mikään. Pahintahan ihmisen muistissa on, ettei hän muista tulevaa, vain menneen. Siksipä nyt 4 kertaa vuodessa ulkomaille matkustava ei osaa iloita niistä matkoista, kun mikään ei riitä ja on sitä mieltä, että oli hienompaa kun muistelee 80-luvun automatkoja, kun mentiin mahanpohjamäkiä, eikä takapenkin turvavöitä oltu vielä keksitty.

Pahintahan ihmisen muistissa on, ettei hän muista tulevaa, vain menneen.

Nyt eletään jo toista vuosikymmentä tätä uutta vuosituhatta, enkä ole vielä keksinyt mitään tosi ihanaa ja leimallista 2000-luvun ekalle vuosikymmennelle, kun eihän sille ole edes lempinimeä!Toisin kuin kasarilla.

Kun vähän mietin, tulivat mieleeni rakennekynnet, tablettitietokoneet ja eipä sitten paljoa muuta. Näin näppituntumalla siinä ei olekaan mitään.

Joten mitä me kolmen vuosikymmenen päästä tästä ajasta nostalgisoimme ja haikailemme? Nythän kaikki on kuitenkin paremmin kuin karmealla kahdeksankymmentäluvulla.