Aivokasvaimen ja matkapuhelimen käytön yhteyttä ei ole todennettu

Viime viikolla kohistiin italialaisen oikeuden päätöksestä, jonka mukaan matkapuhelin oli aiheuttanut aivokasvaimen italialaiselle miehelle. Matkapuhelinten vaikutuksia tutkinut professori Heikki Hämäläinen on hämmästynyt päätöksestä.

tiede
Nainen puhuu matkapuhelimeen.
Petra Ristola / Yle

Matkapuhelimen mahdollisia vaikutuksia aivoihin on tutkittu Turussa pitkään. Turun yliopiston psykologian laitoksen professori Heikki Hämäläinen on muiden tutkijoiden kanssa tutkinut asiaa PET-keskuksessa. Italian korkeimman oikeuden päätös, jonka mukaan matkapuhelimen käyttö aiheutti aivokasvaimen, ihmetyttää Hämäläistä.

- Kymmenen vuotta on tehty tutkimuksia mahdollisesta aivokasvainten ja kännykän käytön välisestä yhteydestä, minkäänlaista pitävää tieteellistä näyttöä tällaisesta ei ole. Syytä on toki esittää epäilyksiä ja jatkaa näitä tutkimuksia, koska matkapuhelimia on käytetty vähän aikaa ja mahdolliset vaikutukset ilmenevät vasta pitkän käytön jälkeen, Hämäläinen toteaa.

Hämäläinen on selvittänyt tutkijaryhmänsä kanssa, että matkapuhelinsäteily vaikuttaa aivojen sokeriaineenvaihduntaan. Näitä tuloksia julkaistiin viime vuonna.

- Säteilymittauksin ja mallinnuksin todennettiin, että paikallisesti aivokudoksen sokeriaineenvaihdunta vähenee melko pitkäaikaisen eli yli puolen tunnin kännykän käytön seurauksena.

Vielä ei ole todennettu sitä, minkälaisia muutoksia solutasolla tapahtuu.

- Tämä ilmiö on nyt osoitettu ja se pitäisi nyt toistaa ja varmentaa. Tämän jälkeen käännämme kysymyksen neurobiologeille, jotka voisivat tutkia tätä eläinmalleissa ja soluviljelmissä. Tätä kautta saisimme vastauksia, minkälaisista mekanismeista todella on kyse.

Uudet 3G-puhelimet terveellisempiä

Aivoissa tapahtuvia muutoksia on vaikea tutkia, mutta Turunkin PET-keskuksessa tutkimuksia jatketaan. Hämäläisen mukaan matkapuhelinten kehittynyt tekniikka vähentää kännyköiden mahdollisia terveyshaittoja.

- Suurin osa tutkimuksista on tehty GSM-puhelimilla eli 2G-puhelimilla. Mutta minkäänlaisia vaikutuksia ei ole löydetty 3G-puhelimilla eli UMTS-puhelimilla. 3G-puhelimissa on korkeammat toimintataajuudet ja niistä puuttuu pulssimainen modulaatio signaalista.

GSM-puhelimien määrä vähenee koko ajan ja tällä on Hämäläisen mukaan merkitystä.

- Kun siirrymme uusien sukupolvien puhelimiin, näen sen riskejä vähentävänä kehityksenä, Hämäläinen toteaa.

Kaikki sähkölaitteet säteilevät

Professori Hämäläinen muistuttaa, että matkapuhelin ja kaikki sähköiset laitteet säteilevät. Ihmiset elävät koko ajan erilaisissa sähköisissä kentissä.

- On tiedetty jo pidemmän aikaa, että säteily nostaa kudoksen lämpötilaa. Aivoihin on korvasta kuitenkin pitkä matka, kun välissä on ihoa, kudosta, luut, aivojen kalvostot ja verenkiertoa, Hämäläinen toteaa ja jatkaa.

- Mahdolliset lämpötilan muutokset itse aivoissa ovat äärimmäisen pienet, eivätkä ne voi selittää niitä mahdollisia löydöksiä veren virtauksessa ja aineenvaihdunnassa.