Orion löysi tuotteistaan enemmän D-vitamiinia kuin Itä-Suomen yliopisto

Lääkevalmistaja Orionin teettämien tutkimusten perusteella yhtiön D-vitamiinivalmisteessa on määräykset täyttämä määrä D-vitamiinia, jopa enemmän. Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan määrä olisi selvästi alle tuoteselosteessa kerrotun. Marraskuun 16. päivä Itä-Suomen yliopisto myönsi mitanneensa D-vitamiinipitoisuudet puutteellisesti ja pahoitteli aiheuttamaansa kohua.

Kotimaa

Lääkevalmistaja Orion on tutkituttanut DeviSol 20 mikrog -D-vitamiinivalmisteensa ulkopuolisessa laboratoriossa. Tutkittavana oli sama erä, josta Itä-Suomen yliopisto teki oman tutkimuksensa.

Yhtiön mukaan vakiintunut tutkimusmenetelmä osoittaa, että kyseisen erän D-vitamiinitaso on vaatimusten mukainen.

Tutkimuksen mukaan D3-vitamiinin pitoisuus yhdessä tabletissa oli 22,4 mikrogrammaa eli 112 prosenttia pakkausselosteessa kerrotusta määrästä. Itä-Suomen yliopiston mukaan määrä oli 77 prosenttia ilmoitetusta.

Tutkimuksen pohjalta Orion kyseenalaistaa yliopiston tekemän tutkimuksen tulokset ja käytetyn tutkimusmenetelmän oman DeviSol-valmisteensa osalta.

Lisätty 16.11. klo 14.35: Itä-Suomen yliopisto myönsi, että D-vitamiinitutkimuksessa käytetty mittausmenetelmä oli puutteellinen.