Sisäilman laatu askarruttaa Porissa - tarkastuksia jonotetaan

Porilaiset kaipaavat neuvoja sisäilmaongelmissa. Aihe on selvästi yleisin terveysvalvontaan tulevissa yhteydenotoissa. Suurimpia murheenkryynejä ovat 1960-1980-luvuilla rakennetut asuintalot.

Pori
Yleisöä asumisterveys-illassa Porissa.

Porin kapungin maanantai-illalla järjestämä Asumisterveys-ilta houkutteli salin täyteen huonon sisäilman kanssa kamppailevia.

Tunkkainen sisäilma saa vaatteet haisemaan.

Marja ja Jouko Salminen

- Tunkkainen ilma on se suurin ongelma. Se saa vaatteet haisemaan tunkkaiselta. Meillä on 80-luvulla rakennettu omakotitalo, jossa on syytä epäillä että jotain ongelmia on, kertovat Marja ja Jouko Salminen.

- Minulla ei ole tietoa, mistä hakea apua näihin asioihin ja siksi tulinkin tähän yleisötilaisuuteen, jos löytyisi joku luotettava taho, mistä semmosen avun saisi, sanoo puolestaan Ulla-Maija Tommila.

Sateinen sää lisää tarkastuspyyntöjä

Porin ympäristöviraston terveysvalvontaan tulleista yhteydenotoista suuri osa koskee sisäilma-asioita. Kosteat kelit ovat asumisterveyden sesonkiaikaa, jolloin jonot tarkastuksiin voivat venyä muutamiin viikkoihin.

Lapsille voi tulla elinikäisiä rajoitteita.

Sirpa Lepistö- Mäkivaara, Porin terveysvalvonta

Huonoon sisäilmaan regointi on hyvin yksilöllistä. Joihinkin se ei vaikuta millään tavalla. Toisessa ääripäässä vaikutukset voivat olla hyvinkin voimakkaita sekä yksilölle että yhteiskunnalle.

- Kustannukset voivat olla miljardiluokkaa. Sieltä tulee sairauspäiviä, sieltä tulee pahimmassa tapauksessa kroonisia sairauksia ja työkyvyttömyyttä. Jos on lapsesta kyse, voi olla että tulee elinikäisiä rajoitteita eli seuraukset voivat olla hyvinkin kohtalokkaita, listaa Sirpa Lepistö- Mäkivaara Porin ympäristöviraston terveysvalvonnasta.