1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Koira koulussa apulaisena

Koiria aletaan käyttää yhä laajemmin työelämässä sosiaalisena apuna. Vapaaehtoistyössä koiria on käytetty jo pitkään, mutta nyt Suomessa on alettu kouluttaa koira-avusteista työskentelyä täydennyskoulutuksena.

Koulukuraattori Reetta Tourusen Alex-koira Kimpisen yläkoululla Lappeenrannassa. Kuva: Yle

Koira-avusteista työskentelyä opiskelevat mm. monet opettajat ja koulukuraattorit, jotka käyttävät koiria apuna oppitunneilla.

Lappeenrannan Kimpisen koulun koulukuraattori Reetta Tourunen opiskelee parhaillaan koira-avusteista työskentelyä Alex-koiransa kanssa. Alex on työskennellyt aikaisemmin emäntänsä kanssa kaverikoirana vanhusten ja vammaisten parissa.

- Alex on tykännyt siitä hirveästi ja siinä on nähnyt, mitä hyötyä koirasta on. Niistä ihmisistä on nähnyt, että tämä on tosi tärkeä juttu heille, Tourunen kertoo vapaaehtoistyöstä saamistaan kokemuksista.

Vapaaehtoistyöstä ammatilliseen koulutukseen

Koirat kasvatus- ja kuntoutustyössä ry kouluttaa nyt toista ryhmää eri alojen ammattilaisia käyttämään koiria apuna työelämässä.

Tourunen on aloittanut opinnot Alexin kanssa ja opintoihin kuuluu myös työharjoittelu omalla työpaikalla, Lappeenrannan Kimpisen koululla.

- Lähdin koulutukseen avoimin mielin. Halusin nähdä olisiko siitä hyötyä tässä työssä.

Koiralle on helppo puhua

Kaikki eivät tykkää koirista, mutta niiden hyötyvaikutuksista ihmiseen on olemassa jo tutkittua tietoa.

- Stressihormoonitasot laskee, verenpaine laskee, erittyy oksitosiinia eli tällaista mielihyväainetta. Koira auttaa myös ihan oppimaan. Ja tietysti monien on helpompi puhua omista asioista koiralle, kuin esimerkiksi koulukuraattorille, Reetta Tourunen listaa koiran hyötyjä.

Alex-koira sopii koira-avustajaksi työelämään erinomaisesti, koska se on vähän allergisoivaa lagotto romagnolo-rotua ja luonteeltaan rauhallinen. Alex on ensimmäisiä koulukoiria Suomessa ja hänen hyötynsä nähdään tulevina kuukausina.

- Toukokuussa se sitten nähdään, mutta ainakin toivon, että oppilaiden olisi helpompi kertoa omista asioistaan, helpompi rentoutua ja olla oma itsensä. Koira voisi myös helpottaa ryhmässä oloa ja opettaa toisten huomioon ottamista, Tourunen sanoo.