Hyppää sisältöön

Naarmuuntuneet ja tökkivät cd:t ja dvd:t voi hioa kuntoon

Hopeakorujen hiontaan käytettävät välineet sopivat hyvin myös cd-levyjen naarmujen poistoon. Hellin ottein lähes tuhoutuneista levyistä saa taas käyttökelpoisia vain kymmenessä minuutissa.

Kuva: Kaisa Hynynen / Yle

Hattulan Katinalassa sijaitsevan Hopeajaloste Oy:n yrittäjä Kimmo Mikkola päätti reilu kuukausi sitten kokeilla, pystyisikö hän hiomaan lastensa naarmuuntuneista pelilevyistä vielä käyttökelpoisia.

Hopeakorujen kiillotukseen tarkoitettu tekniikka tehosi levyihin, eikä Mikkoloiden huushollista löydy enää jälkeäkään huonokuntoisista levypinnoista.

- Me hiomme mekaanisesti naarmut pois levyn pinnasta. Se on lähinnä minun itseni kehittelemä tapa, kun täällä näitä koneita ja laikkoja on. Hopeahan on hyvin pehmeää pinnaltaan ja vaatii myös hienot välineet, jotta siihen ei jäisi naarmuja. Näissä levyissä on sama juttu, Mikkola kertoo.

Ei roskiin vaan käyttöön

-Meilläkin on heitetty naarmuuntuneet levyt aina roskiin, sillä eihän niillä tee mitään. Nyt ne ovat kaikki käytössä, hän naurahtaa.

Peilipuolelta pystyy hiomaan tällä tekniikalla pois yllättävän syviä naarmuja. Jos levyssä on reikiä tai jos levyn yläpinnan kuviopuolelta on paloja pois, siitä ei enää kuitenkaan saa käyttökelpoista.

-Minulla on käsitys, että ihmiset eivät tiedä, että levyjä voi korjata. Vaikka lapset eivät enää haluaisi pelata jotakin tiettyä peliä, levy kannattaa silti kunnostaa ja myydä lähimpään divariin mieluummin kuin heittää roskiin.

Mikkola yllättyi hopeahiontalaitteiden toimivan peleihin sekä cd- ja dvd-levyihin niin hyvin. Kokeillessaan tekniikan vedenpitävyyttä he hinkkasivat levyjä betonilattiaan, mutta niin suurin ihmetekoihin hopeakiillottimet eivät sentään kyenneet.

-Tämä on enemmän lapsiperheiden ongelma, sillä lapset kohtelevat levyjään usein kaltoin. X-Box-peli maksaa tänä päivänä 70 euroa, ja se saattaa naarmuuntua jo ensimmäisenä iltana. Näitä tuodaan paljon, hän kertoo.