Hyppää sisältöön

Tarkistuslaskenta muutti valtuuston kokoonpanoa Kuopiossa

Vihreiden Marja-Leena Hublin menettää paikkansa. Tilalle nousee saman puolueen Erkki Björk. Hannu Kanasen äänipotti kasvoi liki sadalla.

Kuntavaalien tarkistuslaskenta on muuttanut lopullista valtuustopaikkatilannetta Kuopiossa. Vihreiden Marja-Leena Hublinin tilalle valtuustoon on nousemassa saman puolueen Erkki Björk. Ehdokkaiden välillä oli alun perin eroa yksi ääni, ja neljän hylätyn äänen jälkeen tilanne kääntyi kolmella äänellä Björkin eduksi.

Valtuustouran jo mielessään haudanneelle Björkille tuloksessa oli vielä sulattelemista. 

- En ollut alun perinkään kovin pahoillani paikan menettämisestä, sillä tarvetta paineen vähentämiseksi elämässä on ollut. Mutta koska velvollisuudet jatkuvat, niin kyllä minulta vielä tarmoa löytyy.

Vakavasta sairaudesta ja aivoleikkauksesta toipuva Björk on jäämässä vuodenvaihteessa eläkkeelle työstään Itä-Suomen yliopistolta.

- Eiköhän aikaa listojen tavaamiseen sitten löydy. Sitä tarvitaankin, koska näkökykyni on hieman heikentynyt. Mutta kyllä sitä varmaan vielä eläkkeelläkin ehtii olemaan.

Muun muassa Alatori-hankkeen päätöksenteon kritisoijana tunnettu Björk on ollut Kuopion kaupunginvaltuustossa 27 vuotta.

Kanaselle muhkea lisäpotti

Tarkistuslaskenta toi myös Kuopiossa muhkean lisä-äänisaaliin riistavetiselle maanviljelijälle Hannu Kanaselle (kesk.). Jo alustavan laskennan perusteella valtuustopaikan kuitannut Kananen sai tarkistuslaskennassa 99 ääntä lisää eli 253 äänen potti kasvoi 352 ääneen. Asiasta kertoi ensimmäisenä Savon Sanomat.

Kuopion keskusvaalilautakunnan puheenjohtajan Eila Santasen mukaan kyseessä oli inhimillinen erehdys, joka ei muuta vaalin tulosta.

- Yhdellä äänestysalueella Kanasen äänet oli laitettu ruudukossa vahingossa väärälle riville eli toiselle keskustan ehdokkaalle. Kokonaistulosta tämä ei muuta, Santanen kertoo.

Kanasen äänisaaliin kasvamisella voi kuitenkin olla vaikutusta, kun puolueessa neuvotellaan luottamustoimista ja paikoista lautakuntiin ja kaupunginhallitukseen.

Hannu Kananen on nykyisin kaupunginhallituksen jäsen sekä muun muassa Savonia-ammattikorkeakoulun kuntayhtymän hallituksen jäsen.

.
.