Hyppää sisältöön

Yhden äänen päähän jäänyt ei usko ihmeisiin

Kuntavaalien tulos varmistuu keskiviikkona, kun vaalitulos vahvistetaan. Esimerkiksi Loviisalainen vasemmistovaltuutettu jäi valtuustopaikan uusimisesta yhden äänen päähän, mutta ei odota tarkastuslaskennasta armahdusta.

Kuva: Yle

Kuntavaalien tulos varmistuu keskiviikkona. Vaalipäivän ääntenlaskennan tulos on varmistettu keskusvaalilautakunnissa ja lopullinen vaalitulos vahvistetaan illalla kello 18.

Viimeisten valtuustoon pääsijöiden paikat voivat tarkistuslaskennassa vielä muuttua, jos erot äänimäärissä ovat olleet pieniä.

Esimerkiksi Sipoossa tarkastuslaskenta toi RKP:lle yhden paikan lisää ja puolestaan Yhteinen Sipoomme -ryhmittymä menetti yhden paikan.

Yhden äänen tähden

Loviisassa vasemmistoliiton listalta sitoutumattomana ehdolla ollut valtuutettu Bo Lindfors jäi vain yhden äänen päähän valtuustopaikasta.

Lindfors myöntää, että täpärä putoaminen potuttaa, mutta ei odota illalta ihmeitä.

- Kai se on vähän niin kuin lottoarvonta. En tule aktiivisesti seuraamaan sitä. Olen itsekin toiminut äänestyspaikoilla ja ne niput kyllä yleensä käydään muutamaan kertaan läpi, että ei siellä poikkeamia ole ja tulos on hyvä näin. Mutta jos se sitten muuttuu niin se on "korkeemman käres".

Politiikka pysyy sydämessä

Lindfors on ollut mukana neljissä edellisissä vaaleissa. Vaikka putoaminen harmittaa, hän vakuuttaa iloitsevansa muiden puolesta.

- Kyllähän tuommonen potuttaa, että se on yhden äänen päässä. Toisaalta meiltä meni sisään kolme loistavaa ehdokasta, muun muassa 18-vuotias nuorukainen Jerry. Voidaan tietysti ajatella, että 25 ääntä lisää vasemmistolle niin meillä olisi ollut neljäs sisällä valtuustossa, hän laskeskelee.

Tulevia vaalitaistoja valtuuston jättävä mies ei ole vielä pohtinut. Se on kuitenkin varmaa, että politiikka ei jää.

- En aio todellakaan ottaa lepoa politiikasta. Jos se on lähellä sydäntä, niin se on lähellä sydäntä. Nyt ei ollut luottamusta, ja katsotaan neljän vuoden päästä haluaako kokeilla taas. Pitää keskittyä itseensä välillä ja uudistaa maailmankuvaa, se voi tehdä hyvääkin, Lindfors tuumaa.