Jussi Niinistö: Nato haluaa maksattaa Islannin ilmavalvonnan muilla

Oppositio arvostelee voimakkaasti aikeita Suomen osallistumisesta Islannin ilmatilan valvontaan. Opposition mielestä osallistuminen vaatisi eduskunnan säätämän lakimuutoksen.

politiikka

Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, perussuomalaisten Jussi Niinistö pitää vastuuttomana, että hallitus on valmis käyttämään Suomen ilmavoimien väheneviä resursseja Nato-maa Islannin ilmavalvontaan. Jos kysymys on pohjoismaisesta yhteisharjoituksesta, sen takia ei Niinistön mukaan tarvitse lähteä Islantiin.

- Islannissa ei ole tarjolla minkäänlaista sellaista harjoitusta, jota ei voitaisi paremmin suorittaa esimerkiksi Lapissa Suomen, Ruotsin ja Norjan ilmavoimien harjoituksissa.

Niinistö torjuu Suomen ja Ruotsin yhteishankkeen sanomalla, että kyse on rahasta. Hänen mukaansa Nato haluaa säästää ja maksattaa omat tehtävänsä toisilla, tässä tapauksessa muun muassa Suomella.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kimmo Tiilikainen puolestaan näkee mahdollisen Islannin ilmavalvonnan yksiselitteisesti Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan uutena linjauksena. Tiilikaisen mielestä kyseessä on askel kohti Nato-jäsenyyttä.

Kimmo Tiilikainen tähdentää myös, että Islannin ilmavalvontaa osallistuminen ei sovi puolustusvoimien laissa määriteltyihin tehtäviin.

Jussi Niinistö on samaa mieltä. Jos kyseessä on todellakin vain kansainvälinen harjoitus riittää, että puolustusministeri Carl Haglund pistää nimensä paperiin ja asia on sillä selvä.

Jos taas tehtävään liittyy sotilaallisia aspekteja, kuten tunnistuslentoja, lakiin on Suomen puolustamisen, viranomaisavun ja kriisinhallinnan oheen kirjattava esimerkiksi vieraan valtion ilmatilan valvominen.

Tässä ei olisi Niinistön mielestä mitään järkeä.

- Pidän ihan lähtökohtaisesti mahdottomana ajatuksena, että puolustusvoimista annettuun lakiin lisättäisiin tällaisia velvoitteita. Kyllä puolustusvoimien tehtävänä on nimenomaan oman maan puolustaminen. On hyvin vaikea kuvitella mitä järkeä tässä Islannin ilmavalvontaoperaatiossa oikeastaan on.