Miten sinä jaksat, kun äidillä tai isällä on mielenterveysongelmia?

Kerro kokemuksistasi, kun koti ei ole rauhan ja turvallisuuden pesä vaan taistelutanner, jossa jompikumpi vanhemmista purkaa ahdistustaan. Lapset jäävät usein sivuun vanhempien kärsiessä mielenterveysongelmista. Onko kukaan kysynyt sinulta, miten jaksat?

Osallistu
Masentunut nainen katsoo ikkunasta ulos
YLE / Kati Siponmaa

Mielenterveysongelmat ovat yhä useamman ihmisen arkea. Psykiatrisia palveluita käytti vuonna 2010 lähes 155 000 potilasta. Avohoito on lisääntynyt jatkuvasti ja se tarkoittaa sitä, että vielä suurempi joukko ihmisiä kärsii läheisensä mielenterveysongelmista. Heistä monet ovat lapsia ja nuoria.

Tampereen Työväen Teatteri tarttui tärkeään aiheeseen Next to Normal – näytelmällä. Siinä äiti sairastaa kaksisuuntaista mielialahäiriötä ja hallitsee koko perheen arkea alati vaihtelevilla mielialoillaan ja harhoillaan. Perheen tytär jää ilman tukea ja hoitoa. Hänestä tulee näkymätön äidin sairauden imiessä kaiken tilan kotona. Lopulta myös tytär sairastuu. Hän ratkeaa viinan ja lääkkeiden huuruiseen maailmaan.

Mitä mieltä olet, miten vanhempien mielenterveysongelmat vaikuttavat lapsiin? Miten heitä voitaisiin tukea ja ehkäistä heidänkin sairastumistaan? Minkälaista apua sinä tai läheisesi on saanut vastaavassa tilanteessa?