Tampereella pienet ryhmät hakevat jo lämpöä toisistaan

Tampereen valtuuston valtasuhteiden selvittely on vasta alussa, eikä pienemmillä puolueilla vielä ole ennusteita sen enempää kuin mielipidettäkään siitä, kuka valtaa tulevalla kaudella käyttää.

Kuntavaalit 2012
Tampereen kaupunginvaltuuston kokous käynnissä
Petri Aaltonen / Yle

Tampereen valtuustopuolueissa luetaan neuvotteluja vetävän kokoomuksen jakamaa kysymyslitaniaa ja yritetään päättää, paljonko omat periaatteet painavat.

Vallanjaon päälinjoiksikin on vielä monta eri vaihtoehtoa, mutta valtuuston vasemmalla laidalla maalaillaan esimerkiksi ryhmittymää, johon kuuluisivat kaikki vasemmistopuolueet höystettynä sopivilla kumppaneilla.

Sellaisiksi kelpaisivat vaikkapa perussuomalaiset, keskusta, kristilliset ja sitoutumattomat.

- Vasemmistorintama voisi olla realistinen. Olemme kuitenkin lähteneet siitä, että suurin puolue aloittaa neuvottelut. Jos niissä ei edetä, pitää miettiä muita vaihtoehtoja, sanoo vasemmistoliiton Mikko Aaltonen.

- Puolueemme kynnyskysymykset löytyvät vaaliohjelmasta. Rantatunnelin lisäksi kiinnitämme huomiota esimerkiksi palveluiden ulkoistamiseen.

SKP:lle ei aseveliakseli kelpaa

Suurten linjojen piirtelyä odoteltaessa pienryhmät ovat jo alkaneet hakea lämpöä toisistaan. Muun muassa luottamuspaikkaneuvotteluja varten on syntymässä ns. Ryhmä 7, johon kuuluvat myöskommunistit yhden miehen eli Jari Heinosen edustamana.

Pienten on liittouduttava.

Jari Heinonen, SKP

- Pienten on liittouduttava. On varmasti syntymässä tekninen vaaliliitto, jossa ovat mukana keskusta, kristillisdemokraatit, SKP ja sitoutumattomat, Heinonen sanoo.

- Seitsemän on perinteisesti maaginen luku Tampereen kunnallishallinnossa. Sillä saadaan sekä hallitukseen että lautakuntiin yksi jäsen, mikä tuo pienille ryhmille maksimaalisen hyödyn tiukassa tilanteessa.

Jari Heinonen arvelee, että pienten liittoutuma olisi todennäköisesti halukas lähtemään mukaan myös vasemmistovetoiseen valtakoalitioon.

XL-ryhmän kaatumisesta - tai ainakin heikentymisestä - iloitsevalle SKP:n Heinoselle sopisi mikä vain vasemmistopuoleisiin perustuva ryhmittymä. Myös epätoivotuimmasta yhdistelmästä miehellä on varma mielipide.

- Huonoimpana vaihtoehtona pidän ehdottomasti aseveliakselin paluuta. Se ei olisi vaalien tuloksen mukainen ratkaisu, eikä hyvä myöskään palveluiden kehittämisen kannalta.

Perussuomalaiset pitävät ovet auki

Viisi lisäpaikkaa vaaleissa keränneet perussuomalaiset pohtivat muiden mukana vastauksia kokoomuksen kysymyksiin. Puolueen rivejä on haukuttu hajanaisiksi ja mielipidekirjoa laajaksi, mutta uutena edustajana valtuustoon mennyt Lassi Kaleva uskoo vastausten löytyvän.

- Odottelemme nyt jäsentemme mielipiteitä ja käsittelemme niitä kokouksessa. Kysymykset olivat sinänsä hyviä.

Eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaiset eivät olleet valmiita lähtemään hallitukseen hinnalla millä hyvänsä.

Tampereen valtuustoneuvotteluissa ovet pidetään aluksi auki kaikkiin suuntiin, sanoo Lassi Kaleva.

Onhan asetelma kieltämättä uudenlainen, kun kaksi suurinta puoluetta ovat niin lähellä toisiaan.

Leena Rauhala, kristillisdemokraatit

- Kaikki ei ole myytävänä, mutta koska kansalaiset ovat antaneet meille suuren luottamuksen, se on tarkoitus myös lunastaa pääsemällä vaikuttamaan Tampereen asioihin yhteistyössä muiden ryhmien kanssa.

Maanantaina työn touhuun

Yhden paikan menettänyt keskusta on samoilla linjoilla, sanoo puolueen paikallisjärjestön puheenjohtaja Antti Juva.

- Keskusta hakee yhteistyötä, ja lähtökohtaisesti olemme valmiit siihen minkä tahansa valtuustossa olevan ryhmän kanssa.

Kristillisten Leena Rauhala suhtautuu neuvotteluihin maltillisesti, vaikka lähes kaikki onkin vielä auki. Viime valtuustokaudella Rauhalan puolue oli mukana XL-ryhmässä - nyt hän ei tiedä, minne tie vie.

- En pidä tilannetta varsinaisesti sekavana, mutta onhan asetelma kieltämättä uudenlainen, kun kaksi suurinta puoluetta ovat niin lähellä toisiaan. Siinä mielessä meidän pienten asemoitumisen kanssa ei ole vielä edetty mihinkään suuntaan.

Sitoutumattomien ryhmän muodostava Lasse Oksanen tiivistää koko valtuuston tämänhetkiset tunnot.

- Tällä hetkellä on hyvin vaikea lähteä veikkailemaan, millainen kombinaatio tästä lopulta tulee.

Neuvottelut kokoomuksen saamien vastausten perusteella aloitetaan ensi maanantaina.