Hyppää sisältöön

Kannat Islannin ilmavalvontaan auki hallituspuolueiden sisällä

Vasemmistoliitto ja sosiaalidemokraattien eduskuntaryhmä suhtautuvat vielä varauksellisesti Islannin ilmatilan valvonnan hyväksymiseen.

Hävittäjiä harjoituslennolla. Kuva: Yle

Hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta otti viime viikolla periaatteellisesti myönteisen kannan Suomen osallistumiselle Islannin ilmatilan valvontaan. Kanta ei ole kuitenkaan selvä vielä hallituspuolueiden sisälläkään.

Vasemmistoliitto jätti ministerivaliokunnan kantaan varauman ja kertoo päättävänsä asiasta lopullisesti vasta eduskuntakäsittelyn yhteydessä. Liikenneministeri Merja Kyllönen (vas.) sanoo, että vasemmistoliitto haluaa asiasta vielä tarkempaa tietoa.

- Tässä tietysti tarkastelun kohteeksi tulee tämän operaation suhde Natoon ja siihen liittyviin toimivaltuuksiin. Kyllä me siinä mielessä halutaan aina etukäteen hyvin tarkka tieto siitä mnne ollaan menossa ja minkälaista lentotoimintaa tämä on ja onko siinä aseistusta käytössä, selvittää Kyllönen.

Kyllösen mukaan asiasta on tehtävä lopullinen päätös eduskunnassa.

Sosiaalidemokraattien kansanedustaja Maarit Feldt-Rannan mukaan puolueen eduskuntaryhmä on asiaa käsitellessään päätynyt siihen, että hanke ei ole ryhmälle valmis päätettäväksi, vaan siihen on syytä palata. Ryhmä on vienyt kantansa puolueen hallitusryhmän tietoon.